dag 3

datum za 27-05-17
van – naar Fukuoka – Kitakyushuu
km fietsen 83km
verblijf Shobudani camping (gratis)

Japanse fiets-anarchie

Hoewel Japanners erg gehecht lijken aan regeltjes, gaat dat allemaal het raam uit zodra ze op de fiets stappen.

Hier en daar zijn fietspaden, meestal gemengd fiets-voetpaden en soms mag je expliciet juist niet op het voetpad.
Maar ze fietsen op voetpaden waar het niet mag, of op de weg waar fietspaden zijn. Op de gemengde fiets-voetpaden is niet altijd duidelijk waar je hoort te fietsen, maar zelf als het wel duidelijk is, lijkt niemand zich er aan te houden.

Links rijden is in Japan de regel, maar fietsers rijden waar ze willen. Wij kiezen regelmatig er voor dan maar op de weg te fietsen. Automobilisten rijden hier beheerst en langzaam en de regels zijn duidelijk. Daarnaast ontwijk je zo de vele opritten en obstakels op de fietspaden.

Fietspad-verrassing

Wel erg fijn zijn de fietspaden zonder weg ernaast. Het is zaterdag en prachtig weer, mooie fietspaden plat langs zee zouden in Nederland overvol zijn. Maar hier is het genieten van de rust, de zee en een verkoelende zeewind.

We hebben nog wat last van jetlag dus maken het niet te laat, echter de weg is vandaag nog veelal vlak dus we leggen toch een leuke afstand af. We verwachten in het laatste stuk wel een supermarkt tegen te komen, maar als we de steile heuvel naar de camping omhoog ploeteren realiseren we ons dat dat ijdele hoop is.

Dan maar avondeten met brood? Of toch nog maar met de fiets zonder bepakking die heuvel weer af en weer op? We kiezen er voor toch maar een kilometer of 5 extra op de teller te zetten en toch vandaag nog wat hoogtemeters te maken.

De gratis camping heeft helaas geen douche, alleen een hurktoilet en een wastafel, zo maar eens op zoek naar mijn washandje.

 

lees verder: dag 4