dag 12

datum ma 05-06-17
van – naar Kanonji – Himeji (via het eiland Shodoshima)
km fietsen 90,5km
verblijf Fukodomari campsite

Wensen

Dingen die niet hoog op mijn wensenlijstje staan: Pijn in mijn knie, een ochtendhumeur, zwermen muggen, een aanhoudende stroom vrachtverkeer. Toch moet ik het er mee doen vanochtend.

Maar de muggen laten we al snel achter ons, mijn humeur blijft ook daar, de knie valt eenmaal aan het fietsen reuze mee en de vrachtwagens worden door Japanners bestuurd, dus uiteindelijk heb je daar weinig last van. Kortom de ochtend verloopt een stuk beter dan even gevreesd.

Mooie alternatieve route op Shodoshima

Rond half twaalf pakken we de ferry naar Shodoshima al. Een uurtje uitrusten onder het genot van van mooi uitzicht en een lekkere bak udon.

De voorgestelde route op Shodoshima gaat heel steil omhoog en de vraag is of ik dat mijn knie wil aandoen. We kiezen ervoor om een kustroute te gaan doen. De zuidkust lijkt stedelijker, dus we gaan voor de noordkust. Een deel van onze geplande route gaat gelijk op met de bergroute, en terwijl we op de kaart staan te kijken waar we heen moeten komt een man van de benzinepomp waar we naast staan vragen of ie ons kan helpen.

We leggen uit hoe we willen fietsen maar hij raad het eerste stuk af: veel te zwaar om te fietsen, hij adviseert een iets langere kleine weg, nog meer langs de kust. Klinkt goed dus die kant gaan we op.

Als we even later weer staan te kijken welke weg we dan in moeten, komt dezelfde man aangereden. Hij zegt ons achter hem aan te rijden en hij wijst ons zo het punt van waaraf het makkelijk te vinden is.
De route is geweldig. Geen idee wat we missen door niet de bergroute te nemen, maar wij genieten!

De weg gaat nog aardig op en neer, zoals vaker bij bergachtige eilanden, maar de hellingen zijn niet te steil en de afdalingen heerlijk. De zon schijnt maar het is niet te warm, met een lekker zeebriesje. Op het eiland hangt een duidelijk aanwezige, niet te plaatsen, maar niet onaangename geur. De uitzichten over zee zijn prachtig, boven ons cirkelen roofvogels. We fietsen langs bossen en door leuke dorpjes. Kortom: het is genieten!

Kamperen op het strand

Er zijn verschillende kampeeropties op het eiland, maar we besluiten toch nog een ferry te pakken naar Himeji. Die duurt ook nog anderhalf uur, en dat scheelt morgen flink tijd.
Even buiten Himeji zit weer een gratis camping, aan zee dus geen klim naar boven!

Het is denk ik de beste gratis plek tot nu toe. We zitten op het strand te genieten van de veranderende kleuren tijdens de zonsondergang, een heel licht briesje houdt de meeste muggen weg. Weer geen douche, maar wel wc’s, wastafels en afvalbakken! Dat laatste is echt fijn want waar je je vuilnis moet laten in Japan is nog wel eens een uitdaging.

We delen ons paradijsje met een Japanse ligfietser, maar zijn Engels is ongeveer zo goed als ons Japans, dus de communicatie is beperkt. Hij komt uit Tokyo en heeft de trein genomen om een paar dagen hier te fietsen. Als je meer wilt weten, zul je het hem zelf moeten vragen. Want meer werd ons niet duidelijk.

lees verder: dag 13