dag 16

datum vr 09-06-17
van – naar binnen Kyoto
km fietsen ±10km
verblijf Airbnb

Fushimi Inari-taisha

Vandaag stappen we op de fiets om naar Fushimi Inari-taisha te gaan. Ik denk toch wel de beroemdste Shinto schrijn. De kleuren van de gebouwen beneden zijn al prachtig. Oranje, zwart en goud, met hier en daar wat groen of blauw. Maar het indrukwekkendst zijn de lange gangen van oranje-zwarte torii. Ik ken de beelden wel, en die vond ik altijd al prachtig. Maar als je daar bent is het echt fenomenaal.

Het gaat maar door en door, vele malen meer dan ik had durven dromen. De berg op en nog verder op, links af en rechtsaf, waar je maar kijkt. In het begin is het nog propvol met mensen, maar hoe verder je komt, hoe rustiger het wordt. Ik kan er maar niet bij hoeveel torii er zijn, ik lees dat er meer dan 10.000 zijn! We lopen er dan ook een paar uur door en hebben ze dan nog niet eens allemaal gezien.

Kiyomuza-dera

Daarna besluiten we nog een boeddhistische tempel te bezoeken. En vreemd genoeg is ook deze vooral veel oranje. De kiyomuza-dera is prachtig, maar tegen de Inari schrijn van vanochtend kan ie echt niet op.

Wel lopen er hier nog meer (voornamelijk jonge) Japanners in vol ornaat rond. Overal zie je de combinatie van kleurige kimonos en selfie-sticks. Ze zetten zichzelf en elkaar op de foto voor de tempel, staand op een bruggetje of ruikend aan bloemen.

Tofu

Twee tempels zijn echt even genoeg en we besluiten dus maar heel veel niet te bezoeken. We gaan ‘thuis’ nog even uitrusten en plannen voor de komende dagen, voordat we de stad in gaan om samen met Wim en Ellen nog een keertje wat te gaan eten.

Ik heb van zus Gerda begrepen dat Kyoto bekend staat om de tofu, dus we gaan naar Togaden, een tofu winkel en -restaurant. Jur en ik bestellen de uitgebreidste combi, met tofu op heel veel manieren (zijde tofu, tofu tempura, tofu kroketjes, en nog een stapel andere tofu-gerelateerde gerechtjes). Smullen!!

Daarna nog even op zoek gegaan naar een barretje en nog weer ons verbaasd over de krankzinnige prijzen die ze voor bier vragen. Mijn Japanse whisky was erg lekker en goedkoper dan sommige biertjes!!

We klinken op Ellen die morgen jarig is, en nemen afscheid van hen, want terwijl wij richting Japanse Alpen gaan, gaan zij naar de kust om de ferry naar Hokkaido te nemen.

lees verder: dag 17