dag 1

datum do 25-05-2017
van/naar Utrecht – Schiphol / vliegtuig
km fietsen 5km

De laatste voorbereidingen

Op zondag middag tussen onze laatste zumba les en onze laatste rueda les voor de vakantie gaan we inpakken. Alle twijfels over wat er mee moet en wat niet slaan weer toe. Vele jaren fietsvakanties heeft wel geresulteerd in een goeie paklijst, maar niet alles hoeft mee. En missen we niet toch nog wat?

Nog 3 daagjes werken, last minute opdrachten wegwerken, facturen schrijven en ook hier een to-do-lijstje wegwerken, want mijn klanten moeten ruim 5 weken zonder mij.

Woensdagavond de laatste spullen inpakken en altijd toch weer zenuwachtig of we niks vergeten. Echt goed slapen doen we niet, en in mijn droom is er gedoe met bagage, een te ver weg gepakte regenbroek en een dreigende wolkenpartij.

Op naar het vliegtuig

Vroeg op en jaaaa tijd om te gaan! De NS werkt mee, en volgens planning staan we op Schiphol in de kelder om fietsdozen te kopen.

De meneer van het bagagedepot begint ongevraagd te helpen mijn trappers los te halen. Vreselijk aardig natuurlijk, maar iets in mij wil dat op mijn gemakje zelf doen. Als ik Jur echter ruzie zie hebben met een van de zijne besluit ik er toch maar gewoon van te genieten.

Thuis hebben we de voordragers er afgesloopt omdat de voortassen niet meegaan dit jaar. En ik heb onlangs mijn vlinderstuur ingeruild voor een recht stuur. De fiets past zo een stuk makkelijker in de doos!

So far so good! Bij de bagage incheck gaat het minder soepel. We moeten toch extra betalen voor de fietsen! We hadden bij navraag begrepen dat ze binnen onze bagage gratis mee mochten. Qua gewicht klopte dat inderdaad, maar de dozen zijn net zo’n 15cm te lang… hopla daar gaat weer 2×75 euro! En we hadden net decadent geld uitgegeven voor betere stoelen op het lange deel van onze vlucht, d.w.z. bij de nooduitgang dus met extra beenruimte!

Door alle consternatie met de fietsen vergeet de dame die ons incheckt te vragen naar laptops, powerbanks etc. in onze ruimbagage. Onze powermonkey zit daar in, en wij zien het verbod net nadat onze tassen buiten ons bereik glijden. Ik verwacht dat we opgeroepen gaan worden, maar dat valt mee. Nu maar hopen dat het wel mee komt!

Finnair was een stuk goedkoper dan KLM, maar in het vliegtuig merken we dat dit deels komt omdat je voor  veel eten en drinken extra moet betalen… water, thee en koffie zijn wel gratis, en de maaltijden op het lange stuk zijn ook inbegrepen, maar ik krijg altijd honger van vliegen. Gelukkig heb ik ook nog wat koekjes mee!

Onze eerste fiets-ontmoeting van de vakantie

In Helsinki treffen we tijdens de overstap nog een Nederlandse fietser. Ook hij gaat vijf weken, maar hij gaat helemaal tot aan het noorden, dus ongeveer de dubbele afstand! Ik voel me wel een beetje een watje. Hij gaat gemiddeld 100 km per dag doen, wij willen dat niet van onszelf eisen. Het zal af en toe misschien gebeuren, maar het blijft wel vakantie.

lees verder: dag 2