dag 24

datum za 17-06-17
van – naar Kusatsu Onsen
km fietsen 0 km (rustdag)
verblijf Hotel New Koyo

Relaxen

Echt uitslapen is er niet echt bij, ik word al vroeg wakker van de pijn in mijn hand, de lucht van rotte eieren van de warmwaterbronnen recht onder ons raam en het toch vrij harde bed. Maar het is heerlijk om je nog eens om te draaien, nog wat verder te doezelen, lekker wat te lezen en wel net op tijd opstaan voor het uitgebreide ontbijtbuffet.

Ik ben blij het ondefinieerbare bakje niet gepakt te hebben, want dat blijkt natto. Maar Jur eet braaf zijn bakje slijm met boontjes op. Het ontbijt is niet zo goed als het avondeten van gisteren, maar we vermaken ons er prima mee.

Heerlijk dagje toerist zijn

Dan tijd om het supertoeristische badplaatsje eens te gaan verkennen. Eerst het park recht onder ons hotel. Heel relaxed, zeker nu de stank begint te wennen. Onze eerste onsen ervaring is een gratis voetenbad. Ik moet zeggen dat is al super ontspannend, had ik niet verwacht.

De kleuren van het water zijn prachtig, door de mineralen of de algen, ik weet het niet. Het water hier hoort tot het heetste van Japan (boven de 40 graden) en is heel zuur (ph 2).

De man in het informatiecentrum kletst ons de oren van het hoofd. In het Japans welteverstaan. Of dus eigenlijk niet zo goed te verstaan. Maar toch weet ie opvallend veel informatie over te brengen. Over hikes op de nabijgelegen vulkaan (mmm interessant, maar heb rust nodig!) en over de souvenirs die je kunt laten maken: ze schilderen dan bijvoorbeeld je naam op een stuk steen, en die steen gaat 2 dagen de onsen in. Het zure water etst dan een laag steen weg waar het niet beschilderd is, zodat een reliëf ontstaat. Niet dat we dat willen hebben, maar grappig fenomeen.

Meer onsen

Dan nog even naar de belangrijkste bron in het dorp, Yubatake. Omringd door toeristenwinkels, maar wel voornamelijk Japanse toeristen.

Nog zo’n lekker voetenbad, zo mogelijk nog heter, een lichte lunch, en we klimmen via het park weer terug naar ons hotel. Dan toch maar eens een echte onsen proberen in het hotel.

Wat ik bizar vind: je krijgt een yukata (katoenen kimono) en pantoffels te gebruiken, op de kamer is een theeset met een lekker cakeje erbij, van alle gemakken ben je voorzien, je krijgt zelfs bier of wijn bij je eten inbegrepen, maar de handdoeken moet je huren. Kost net niks (2 handdoeken voor een euro) maar het gaat om het idee.

De vraag is of ik de onsen wel in mag met mijn tattoo. In hooguit 30% van de onsen schijn je te worden toegelaten met tattoo namelijk. En ik had al gelezen dat het hier dus ook niet mag. Maar de yukata is lang genoeg dat mijn kuit bedekt wordt, dus bij het naar binnen gaan ziet het personeel het niet. En binnen is het zo rustig dat er geen oude kromme omaatjes mij boos wegsturen. Heerlijk ontspannend, helaas krijg ik de deur naar de buiten-onsen niet open. Jur doet bij de heren wel allebei de baden.

 

lees verder: dag 25