dag 13

datum di 06-05-17
van – naar Himeji – Osaka
km fietsen 97km
verblijf Airbnb

Keuzes

In Himeji ligt een kasteel dat erg mooi schijnt te zijn, maar als we het willen bezoeken moeten we weer 10 km terug naar waar we vandaan kwamen, dus dat zou 20km extra op de teller betekenen, plus de tijd voor het bezoekje zelf. En we willen eigenlijk vandaag Osaka bereiken…

We besluiten daarom om het toch maar over te slaan. Misschien jammer, we zullen het niet weten.

Ik zie best een beetje op tegen vandaag, Osaka is een van de grootste steden van Japan en ook daarvoor is al veel stedelijk gebied.

Maar de eerste ±20km zijn saai maar rustig fietspad langs een spoorweg, gevolgd door zo’n 20km langs zee over fietspad en kleine weggetjes. Leuk maar regelmatig zoeken omdat het zo onduidelijk is.

Als we echt een beetje kriegel worden omdat we het niet meer kunnen vinden, blijkt dat het logisch is dat we de weg kwijt zijn, want dat deel van de route is op. We zijn in Akashi waarvandaan we de grote weg weer gaan oppakken.

We bezoeken dan maar een kasteel dat echt plat aan de route ligt (niet heel interessant, maar wel even ontspannen) en lunchen met een Osaka style okonomiyaki. Onze conclusie is dat we de Hiroshima versie lekkerder vinden (maar dat kan ook aan het restaurant liggen).

Langs national route 1

Dan begint de ongeveer 50km naar Osaka langs de national route 1. Het type fietsen waar ik tegenop zag.

Maar de weg is vlak, het asfalt glad, het weer mild en de wind in de rug. De weg is meestal zo breed (3, 4, of zelfs 5 banen) dat we vaak de linkerbaan voor ons hebben, en de beheerste Japanners mogen max. 50km per uur.

We vliegen over het asfalt, helaas regelmatig afgeremd door de vele stoplichten.

Al met al geen mooie tocht, maar het heeft ergens ook wel wat.
In Osaka ontmoeten we kort een fietser met enorm veel bagage, op badslippers en met een windvangend bord met bericht achterop. Hij fietst heel Japan rond. Op een weg als vandaag zie ik geen probleem, maar ik moet er niet aan denken om zo bergop te moeten.
We vinden onze airbnb, waar we ruzie hebben met de was-droog-machine (natte zooi en morgen wordt regen verwacht…).

We zoeken op internet een restaurant uit dat ons goed klinkt, maar google stuurt ons volkomen de verkeerde kant op. Dan maar een eetcafé in waar we toevallig langsliepen. Hier kiezen we het duurste van de kaart en worden overstelpt met excuses waarom het zo duur is (het valt wel mee overigens).

We eindigen met een gedeeld glas Japanse whisky. We houden erg van whisky en weten dat de Japanners er erg goed in zijn. Dat blijkt want hij is zeer smaakvol en super smooth.

Al met al een stuk betere dag dan gevreesd!

lees verder: dag 14