Naar Japan; inleiding

datum 25-05-2017 t/m 30-06-2017
type reis 4 weken fietsvakantie, 1 week stedentrip
totaal aantal fiets-kilometers ±1980 km

Dit jaar fietsen we in Japan. 5 weken de tijd hebben we, we fietsen van Fukuoka naar Tokyo. We volgen hierbij redelijk de route van van ‘The length of Japan‘. Langs iets te veel drukke wegen, maar ook over rustige fietspaden en prachtige bergpassen.

Je hebt bij Japan bepaalde ideeën en deels blijken die te kloppen, maar deels ook niet. Je verwacht de oude tempels en de heftige neon-reclames. Maar tussen alle mooie geschiedenis en moderne gekte vind je ook lelijke betonnen flats en vervallen schuurtjes.

De Japanners zelf zijn ook deels zoals verwacht, en deels toch ook weer heel anders.

Contrasten

Japan is een land van contrasten, prachtige natuur en lelijk beton, traditionele tempels en neonreclames, onbegrijpelijke gedragsregeltjes en enorme behulpzaamheid, traditionele kimono’s en selfiesticks, beschaafde automobilisten en fietsers die alle regels aan hun laars lappen.

Mazzel met het weer

Net na we geboekt hebben, realiseren we dat we midden in het regenseizoen geboekt hebben, balen! Maar in de praktijk valt het enorm mee. Het regenseizoen lijkt wat later te beginnen dan gedacht en we fietsen er ook nog eens voor uit. Daarnaast besluit het regenseizoen om vooral blauwe luchten te laten zien. Het is af en toe zweten, maar we hebben zeker in de bergen redelijk veel dagen die niet al te warm zijn. Kortom: mazzel!

Fietsvakantie en stedentrip in 1

Aangezien we redelijk doorfietsen om gebruik te maken van het mooie weer, komen we na een week of 4 al op eindbestemming Tokyo aan. We twijfelen of we nog even een rondje langs Fuji-san te gaan fietsen, maar omdat dat dan wel heel veel stedelijk gebied gaat zijn, besluiten we het laatste weekje inderdaad maar echt stedentrip te laten zijn en ons in Tokyo te gaan vermaken.

De route

Grotendeels komt dit overeen met de routes beschreven door Japan Cycling Navigator – Length of Japan part 1. Af en te zijn we hier wel van afgeweken, maar de basis hebben we wel aangehouden.

lees verder: dag 1