dag 8

datum do 15-08-19
van/naar van wildkampeerplek naar Kharkhorin
km fietsen 36 km
verblijf Mukhulai hotel (47°11′38.46″N 102°50′19.39″E)

Een koude start

Beetje onrustig begin van de nacht met de regen en wind, maar ‘s ochtends is de tent gelukkig zo goed als droog. Maar wat voelt het koud! Een graad of 11 met een ijzige wind die het veel kouder laat voelen. De zon verstopt zich achter de wolken. We ritsen onze broekspijpen aan en doen de regenjassen maar aan als windstopper. Vandaag een kort dagje naar Kharkhorin. Dat is mooi, geeft ons genoeg tijd voor wat sightseeing.

Maar ook al is het kort, asfalt en niet extreem steil, ik heb het toch nog zwaar. De rugpijn is weer terug en op een gegeven moment daardoor nauwelijks gevoel in mijn benen. Pauzes zijn nu niet te warm, eerder wat erg frisjes.

Erdene Zuu

Maar voor de middag zijn we in Kharkhorin. We nemen een hotelletje vlakbij Erdene Zuu, ons hoofddoel van vandaag. We zien een bed en een douche en zeggen ja. Zonder even het bed te voelen en te kijken of er warm water is. Het bed blijkt een plank te zijn, dat wordt toch de eigen matjes opblazen voor deze prinses op de erwt…

We lopen naar Erdene Zuu. Ondertussen onder een zonnetje. Voor je het weet is het niet langer koud, maar weer heet. Maar het tempelcomplex ziet er met de blauwe lucht wel extra mooi uit.

Weer buiten het complex zien we verschillende mensen in de uitbundige kleuren van de traditionele kledij

Na een lekkere lunch (het Mongoolse eten valt ons tot nu toe zeer mee) in een van de vele kleine restaurantjes naast Erdene Zuu, lopen we nog even door het stadje. Verder niet extreem boeiend, ook al was het hier de hoofdstad ten tijde van Dzenghis Khan.

Een koude douche

Dan maar even een wasje doen en ons douchen. Maar net als het bed, hadden we ook de douche niet gecheckt. Koud water… joepie… Na kleren wassen, Jurjan’s scheren en douchen, mijn douchen en haren wassen wordt eindelijk het water van lauw-koud opeens lauw-warm. Ik geniet er nog een minuutje van, maar dan is het toch klaar.

We lopen nog een keer door Erdene Zuu in de hoop de noorderpoort weer uit te kunnen. We willen namelijk nog even de grote stenen schildpad bekijken die we daar moeten kunnen vinden. Het is ondertussen heerlijk rustig in Erdene Zuu, dat is wel heel fijn. De noorderpoort is echter dicht, dus we moeten weer terug en omlopen.

Dan is het tijd om ons maar eens helemaal vol te eten voor net geen geld. En maar eens kijken of we nu wel met wat water die rottige kleine gaatjes kunnen vinden.

 

lees verder: dag 9