dag 25

datum zo 01-09-19
van/naar brug over de Orkhon rivier – Dashinchilin
km fietsen 112km
verblijf Чин Хайрхан Төв (47°51′36.83″N 104°03′27.56″E)

Naar Ogii Nuur

Ik sta op met niet heel veel zin. Als we net weg willen fietsen zien we twee fietsers op een soort tandem (gewone fiets met ligfiets combi). Zij zien ons ook en komen de brug af om even een praatje te maken. Het is een Frans stel dat al sinds januari aan het rondfietsen is, en waarschijnlijk nog een jaar door gaat fietsen. We waarschuwen ze vast voor de 30km slechte weg die ze tegen gaan komen na het dorp, geen idee hoe dat op een tandem gaat zijn.

Onze route is zoals zij al zeiden niet al te beroerd, maar ook niet echt smooth. We komen vooruit en zijn redelijk snel bij het meer. Maar eerlijk gezegd valt Ogii Nuur ons nogal tegen. We zijn vooral blij dat er een winkeltje is waar we even wat kunnen drinken.

Zweten op het asfalt

We laten het meer al snel weer achter ons en rijden nog zo’n 20 km onverhard. Ik kan niet zeggen er rouwig om te zijn als we het asfalt weer bereiken. Mooi glad asfalt dat we vrijwel voor ons alleen hebben. En dan beginnen we ook nog eens vrijwel direct met een heerlijke afdaling.

De rest van de weg is meer dalen dan klimmen, dus redelijk duidelijk dat ook vandaag meer dan 60km gaat worden.

Grootste probleem is weer eens de hitte. Op het heetst van de dag geeft Jurjans metertje 38 graden aan, de mijne zelfs 42. En nergens, maar dan ook nergens is verkoeling. Stilstaan is warmer dan fietsen, dus we gaan maar door, ook al kan ik eigenlijk niet meer.

Niets is hoog genoeg om een schaduw te werpen, maar we vinden iets wat diep genoeg is. Een afwateringskanaaltje dat onder de weg doorloopt biedt ruimte aan ons en een enorme zwerm vliegen. Dankbaar maken we er toch maar gebruik van. Als we heel stil zitten hebben we niet al te veel last van de vliegen.

Terug in Dashinchilin

Weer verder en op bijna 100km is eindelijk een winkeltje met ijsjes en drinken, afkoelen en hydrateren. Nog 18km naar Dashinchilin, gaan we vandaag gelijk kijken of we transport kunnen regelen, of doen we toch maar een nachtje hier?

We zijn te moe, te warm en te vies en we hebben nog dagen zat. Die hadden we sowieso al, maar we hebben ook nog eens maar 2 dagen gedaan over een stuk waar we 4 dagen voor ingepland hadden. Dus we gaan toch maar naar het hotel. We herkennen het als het hotel waar we de vorige keer zonder stroom en water zaten.

We hebben nu wel stroom dus dat scheelt. Ik duik direct onder de douche. Die is weer koud, maar ik ben zo oververhit dat ik het niet erg vind. In het restaurant is communiceren weer een uitdaging , dus we wijzen wat willekeurigs aan op de kaart en dat pakt goed uit. Rijst met kip, redelijk wat verschillende groenten en een pittige saus. Lekker koud biertje erbij en we voelen ons weer bijna mens.

Op de hotelkamer is het bloedheet na de hete dag. Benieuwd of ik kan slapen. Ik overweeg nog een koude douche.

lees verder: dag 26