dag 20

datum di 27-08-19
van/naar wildkampeerplek – Tariat
km fietsen 45km
verblijf Tunga guesthouse (48°09′27.78″N 99°53′29.02″E)

Op naar het eind van de bikepacking route

Vannacht hebben we het een stuk minder koud. Het verbaast me dan ook om buiten toch ijs op de tent en het gras te zien. Maar het warmt snel genoeg op dat ik zonder trui en handschoenen meteen lekker op weg kan. Vandaag gaan we niet ver, we zijn op weg naar Tariat. Uitgelaten zitten we vandaag op de fiets te jubelen dat we vanavond een warme douche gaan nemen.

Al vroeg besluiten we een stukje cross country te gaan in de hoop een rivier oversteek te vermijden. Uitstel alleen maar uiteindelijk, maar het land is hier redelijk vlak en we snijden wel een stukje af.

Sightseeing

We doen rustig aan vandaag, want we hebben alle tijd. Het is maar 45km naar Tariat. We fietsen een groot deel van de route langs een flink meer, Terkhiin Tsagaan Nuur. We stoppen regelmatig om te genieten van het uitzicht en houden daar een lange pauze, Lu is dapper en gaat zelfs even zwemmen in het ijskoude water. Terwijl we daar zitten, zien we zowaar vier andere fietsers die de andere kant op fietsen. We zwaaien en roepen, maar ze zien ons niet.

Iets verderop gaan we twee grotten bekijken, maar dat stelt niet zo heel veel voor. Niet veel meer dan een paar grote gaten in de grond, vermoedelijk onstaan door vulkanische activiteit, want we zitten in de buurt van een vulkaan. De weg is dan ook regelmatig zo zwart als asfalt door het vulkanische zand.

Een droom in duigen

Mooi op tijd komen we aan in Tariat. We fietsen naar het guesthouse waar we eerder vandaag kamers gereserveerd hebben. Als we aankomen zijn we een illusie armer: we zien een outhouse als wc… dus geen stromend water, dus helaas geen douche!!!

Tunga, de ontzettend vriendelijke gastvrouw, vertelt ons dat even verderop een ‘public shower’ is. Oké, prima, gaan we daarheen. De deur is dicht, dus we kloppen aan bij de ger zoals Tunga ons vertelde. Twee jongetjes komen naar buiten met het vervelende nieuws dat we vandaag niet kunnen douchen. Dan toch maar weer op de fiets en even naar de rivier om ons te wassen. Gelukkig is het nog vroeg en dus lekker warm, zodat het koude rivierwater geen grote straf is.

Onze gastvrouw kookt een vegetarische maal van rijst met veel groentes voor ons. Alhoewel het grootste deel van de groente aardappel is, laten we het ons goed smaken.

lees verder: dag 21