Naar Mongolië, inleiding

datum 08-08-2019 t/m 07-09-19
type reis ±3,5 weken fietsvakantie, en klein weekje stedentrip
totaal aantal fiets-kilometers ±1500 km

Vorig jaar in Kazachstan en Kirgizië was zwaar… dus we dachten laten we nog een keer Midden-Azië doen, laten we naar Mongolië gaan. Wat onze gedachtegang precies was weet ik niet, Mongolië staat ook bekend als zwaar. Maar de schoonheid, de leegte, het trok ons allebei.

Nog voor we Nederland uit zijn, horen we al dat we onze plannen aan moeten gaan passen: Het eerste geplande stuk van Ulaanbaatar naar Edernet zouden we met de trein doen, maar onze treintickets zijn door omstandigheden gecanceld! Uiteindelijk besluiten we de route andersom te gaan doen, en tijdens het fietsen volgen nog meer aanpassingen.

Want wat is het zwaar. Ik wist dat Mongolië een uitdaging zou worden. Maar in week 1 denk ik al dat ik die uitdaging ga verliezen. Uiteindelijk fietsen we wel verder, maar er zijn heel wat momenten dat ik denk: volgend jaar wil ik niet fietsen. Volgend jaar wil ik met mijn kont aan het strand of zo. Wetend dat ik me dan binnen 2 dagen ga vervelen. Maar ik wil wel graag volgend jaar iets minder zwaars.

Het zijn niet eens de slechte wegen die me opbreken, hoewel dat zeker meespeelt. Het is vooral het totale gebrek aan mogelijkheden de wind en de zon te ontvluchten. Nergens schaduw, nergens luwte. De openheid die me zo trekt en die ik zo mooi vind, is ook wat het zo enorm zwaar maakt. Jurjan moet me er regelmatig doorheen slepen, maar dit jaar krijgt hij daar een ruime week hulp bij van twee Canadezen die we ontmoeten en met wie we een belangrijk deel van de route samen fietsen (thanks, Lu & Nicolas!).

En weer: zodra het fietsen klaar is, herinner je je met name de mooie dingen. Je weet dat je het zwaar had, dat je gejankt en gevloekt hebt, maar al snel is dat abstract. Wat bijblijft zijn de uitgestrekte weidse landschappen, de vriendelijke mensen en hun vee, de gieren, de grondeekhoorns, de stilte doorbroken door de herrie van de sprinkhanen.

De route

We zijn dus weer afgeweken van onze geplande route. Hieronder een overzicht van de totale route, per dag heb ik kaartjes toegevoegd van de dagroute. Er is hier en daar wat overlap op de route, losse dagdelen zijn in onderstaan Google kaart los te selecteren als je de kaart opent.

Een korte aantekening op de routekaartjes:
we hebben de route niet bijgehouden met behulp van GPS. de kaartjes zijn dus gemaakt op basis van de routes die we ongeveer gevolgd hebben, de begin en eindpunten die ik dagelijks wel genoteerd heb, herinneringen van hoe we gefietst zijn en de meest voor de hand liggende wegen die we zien op de satelietfoto’s bij Google maps. Het kan dus zijn dat ze niet overal helemaal accuraat zijn! We zijn van plan om volgend jaar toch maar eens echt bij te gaan houden hoe we precies fietsen.

Routekaart

lees verder: dag 1

Video

Lees dus verder Of… als je liever een video bekijkt, dan kun je nu ook de beelden van Lu en Nicolas bekijken. Niet helemaal hetzelfde als wat wij gedaan hebben, maar grote overlap. Ten eerste hebben we een groot stuk samen gefietst, en daarnaast hebben zij in de tijd daarbuiten ook nog een aantal dingen bezocht die wij ook bezocht hebben. Daarnaast zijn het gewoon erg mooie beelden!