dag 12

datum maandag 19-08-19
van/naar Lhangai Nuruu national park – 4km voorbij Tsenkher
km fietsen 67km
verblijf wildkamperen (47°27′51.87″N 101°42′40.95″E)

Regen en wind en eindelijk een beetje koel

Na zo’n 36 uur in bed moet ik toch eens uitgerust zou je denken. Het gaat dan ook gelukkig iets beter, mede dankzij een bewolkte lucht. Niet meer de hele dag de brandende zon op je kop. Uiteraard komen we juist vandaag bomen tegen! En uiteraard komt juist de zon door als we onze langste klim hebben.

Maar het blijft koel vandaag, zeker als we onze eerste fietsregen krijgen. Af en aan regen en weer droog maakt dat we niet doorweekt worden. De regenjassen zijn vooral om niet te hard af te koelen. Grootste probleem vandaag is weer de wind. Zodra we een vallei induiken en denken het pittigste gehad te hebben val je weer helemaal stil.

Twee jongens te paard komen uitgebreid zwaaiend naast ons rijden. Ze zeggen van alles maar we verstaan er niks van. Dan is het duidelijk: ze willen een sigaretje bietsen. Tja dat gaat ‘m niet worden. Als ze duidelijk is dat we niet roken, proberen ze wat anders: Candy! Ja dat gaat wel lukken. En helaas: daar gaan weer 2 snoeppapiertjes de vrije natuur in.

IJs, bier en weer geen douche

We weten Tsenkher te bereiken waar winkeltjes zijn. We slaan schoon drinkwater in en wat andere boodschappen, zoals eindelijk weer brood. En trakteren onszelf – ondanks dat het vandaag niet warm is – op een ijsje en een ijskoud biertje. We verheugen er ons al dagen op.

We zien dat er een motel is… een douche zou heerlijk zijn! We kunnen de ingang niet vinden, maar in het restaurantje beneden ga ik met een woordenboekje in de hand informeren. Een kamer, ja dat kan. Is er een douche? Ik word nog net niet uitgelachen, maar het antwoord is duidelijk, en teleurstellend. Dan ga ik liever wildkamperen, dan weet ik tenminste zeker dat het bed goed ligt.

Na Tsenkher hebben we weer asfalt en is het nog 26km naar Tsetserleg. Jur wil wel doorfietsen, maar na 4km red ik de tegenwind echt niet meer. Tijd voor een baalmomentje voor Jur. En ik moet eens ophouden met mezelf een watje te vinden omdat ik niet zo sterk ben als hij.

lees verder: dag 13