dag 27

datum di 03-09-19
van/naar Ulaanbaatar
km fietsen 0km
verblijf Airbnb

Musea & klooster

Heerlijk lui uitslapen, rustig ontbijten en tegen twaalven maar eens de warme stad in. We hebben een cultureel dagje in de planning. Twee musea, een boeddhistisch klooster (Gandantegchenling) en vanavond maar eens kijken hoe de salsa-scene in Ulaanbaatar is.

Het Fine art museum is wel de moeite waard, het museum of Mongolian dinosaurs valt echter tegen. Ze hebben een paar interessante dino skeletten, maar de rest eromheen voelt een beetje opgepompt. Wat me bij ieder museum opvalt: ze hebben stukken met ook Engelstalige bordjes, maar dat is vreselijk inconsequent.

Het kloostercomplex is flink groot, met diverse gebouwen die behoorlijk nieuw lijken. Als we het gebouw ingaan dat het oudste lijkt te zijn moeten we entree betalen. We betalen voor 2 personen en een camera (foto’s nemen is vaak duurder dan de entree) en lopen vrijwel meten tegen een paar enorme gouden voeten aan. We kijken naar boven en boven en nog verder naar boven. Een gigantisch Boeddhabeeld vult de ruimte tot bovenin. Ik moet enigszins denken aan Alice die te veel groeipaddenstoel gegeten heeft en uit het huis barst. Ik heb vaker grote Boeddhabeelden gezien, geen idee of dit de grootste is, maar juist omdat ie binnen staat en bijna uit de ruimte barst is het extra overweldigend. Je kunt geen afstand nemen, alleen maar vol verwondering naar boven staren.

Avondje dansen

Na een zelfgekookte maaltijd lopen we richting de Business Tower, waar op de bovenste verdieping een salsafeestje is. Niet alleen salsa, sterker nog salsa wordt maar relatief weinig gedraaid. Reggaeton, bachata, chacha, merengue, kizomba, een gevarieerde avond. De gemiddelde leeftijd is ergens begin 20, dus we voelen ons wel een stel ouwe zakken. Maar we vermaken ons prima, werken ons flink in het zweet, zeker als er een blokje samen dansen (follow the leader zeg maar, bijna een zumba-lesje) gedaan wordt.

Uiteraard zijn we er veel te vroeg en gaan we ook ernstig op tijd weer weg. We zitten nog een beetje in ons fietsritme van vroeg slapen, dus na twaalven is echt een latertje voor ons. Als we op de terugweg langs get parlementsgebouw lopen, realiseren we ons dat we verder helemaal geen last hebben gehad van dat Putin in Ulaanbaatar is. Mooi zo!

lees verder: dag 28