dag 27

datum wo 26-09-18
van/naar Almaty
km fietsen 27km (allemaal binnen Almaty en grotendeels zonder bepakking)
verblijf Loco Hostel (43°13′50.69″N 76°53′35.93″E)

Miscalculatie

Vandaag is het plan om de bus naar Medeo in de bergen te nemen en daar een stuk te wandelen. Maar opstaan lukt nog niet echt. Dan komt er een Airbnb berichtje binnen: hoe laat we willen uitchecken vandaag… oeps, kleine miscalculatie. We hebben in ons hoofd dat we morgen pas gaan, we hebben tenslotte pas voor morgen bij Loco geboekt.

Waar gaan we dan vannacht slapen? We kunnen bij onze Airbnb helaas geen nacht meer bijboeken, er hebben zich net nieuwe gasten aangemeld. Dan maar Loco appen of we een dag eerder kunnen komen. Er komt maar geen antwoord, ook niet na een lunch in de buurt. Onze gastvrouw van de Airbnb had al aangegeven dat zij vast wel een plekje bij een collega kon regelen als we niet bij Loco terecht zouden kunnen, maar dan blijven we verhuizen. Dus dan toch maar op de bonnefooi gaan. En gelukkig: als we bij Logo aankomen blijkt het geen probleem te zijn.

Fietsen door Almaty

‘s Middags willen we a.d.h.v. een kaart van Walking Almaty eens gaan kijken naar wat Sovjet fabrieken. Maar het zijn er veel, ze liggen verspreid en er is geen enkele indicatie welke er interessant zijn. We fietsen een heel eind door Almaty om er een paar willekeurige te bekijken en komen al snel tot de conclusie dat het te veel gedoe is, voor te weinig resultaat.

Dan maar op weg maar een of ander meertje in de stad, gaan we daar wel een boekje zitten lezen. Daar aangekomen blijkt het meertje vrijwel helemaal droog te liggen, maar dat geeft miet. Het uitzicht op de bergen met Almaty daarvoor is de fietstocht meer dan waard! We besluiten hier niet te gaan zitten, want we moeten plassen en de wc’s hier zijn op slot. We fietsen een leuk pad om het meer heen, en zoeken een restaurantje op, zodat we naar de wc kunnen.

Daarna gaan we nog op zoek naar een ander parkje waar we bezoek krijgen van eekhoorntjes die druk zijn hun wintervoorraad aan te leggen. Het is zo ongeveer het enige ‘wild’ dat we zien deze vakantie. Zo’n 90% van de dieren die we zagen waren paarden, schapen en koeien. De overige 10% waren met name honden, geiten, pakezels en natuurlijk vogels. Naast de eekhoorntjes zagen we nog een aangereden vos en een aangereden uil. Persoonlijk vind ik het niet heel erg dat we geen beren of wolven zijn tegengekomen, maar er zouden ook andere beesten moeten zijn… helaas niet gezien.

Ander ‘wild’ dat we deze vakantie gelukkig eigenlijk niet zijn tegengekomen: muggen! Zelden een zo mug-vrije vakantie meegemaakt. Best fijn, want in Bishkek schijnt malaria voor te komen, maar we hebben de Deet gewoon ongebruikt weer mee naar huis kunnen nemen.

lees verder: dag 28