dag 22

datum vr 26-08-16
van – naar Nkhotakota
km fietsen 0 km
verblijf Nkhotakota Safari Lodge

De safari begint weer op z’n Afrikaans, de gids van de lodge komt een half uur later dan afgesproken, dan moet de auto eerst nog uitgeveegd want daar is gisteren cement voor de nieuwe school in vervoerd, en als we bijna bij het National Park zijn, realiseren ze zich dat ze nog geen afspraak hebben gemaakt om te zorgen dat er een ranger voor ons is. Die blijkt er dan ook nog niet te zijn, dus we wachten nog maar een half uur extra.

Gelukkig gaat het verder helemaal goed en hebben wij geen andere plannen voor vandaag. De wachttijd gaat niet van onze ‘half day’ af, sterker nog, de beloofde 3 tot 4 uur is op z’n minst 4 uur.

Een walking safari is volkomen anders dan wat ik me voorstel van een gewone safari. Ik ben nooit in één van de typische safari-landen geweest, maar gebaseerd op verhalen stel ik mij zo voor dat je in een jeep of vrachtwagen met stoelen zit, vol met andere voornamelijk blanke toeristen. Uiteraard zitten daar dan minstens 2 irritante en luidruchtige Amerikanen van het ergste soort bij. Maar je krijgt wel veel wild te zien. Groot spektakel, maar heel duur en mogelijke ergernis aan je mede-safari-gangers.

Een safari in Malawi gaat anders. Het is vooral een mooie, afwisselende, maar ook zweterige wandeling, in ons geval met niemand anders dan de locale ranger en evt gids. Als je mazzel hebt, krijg je dan ook wild te zien, maar geen garanties. Het is inspannend en tegelijk ontspannen, zeer betaalbaar en zonder mensen die je zou willen schoppen.

Wij hebben al vrij vroeg in de wandeling mazzel: een groepje olifanten aan de ene kant, en aan de andere kant een paar krokodillen. Het blijft bijzonder om dit te voet te mogen bekijken. De uren er na zien we alleen wat bavianen en redelijk wat vogels. Hoogtepunt daarin is de african fish eagle die we meerdere keren mogen zien, waarvan een keer met een gevangen vis.

De ranger is super en weet ook van alles te vertellen over de bomen en planten en de cultuur van de mensen. Zoals ik al zei: niet wat je verwacht als je denkt aan het woord safari, maar zeker niet teleurstellend!

Op de terugweg rijden wij lekker in de bak van de pick-up, Malawian style, maar dan met alle ruimte voor ons ipv als haringen in een ton, en gaan we nog mee met het ophalen van voorraden van de lodges.

lees verder: dag 23