Inleiding

datum 05-08-2016 t/m 03-09-2016
type reis fietsvakantie
totaal aantal fiets-kilometers 1187,5km

Fietsen in Malawi, hoe kom je daar nou bij? Bij geen enkele vakantie tot nu toe hebben we die vraag zo vaak gehad als bij Malawi. Ja, hoe kwamen we er bij? We hadden één keer eerder in Afrika gefietst, in Madagaskar, en dat was goed bevallen. Maar dat is een eiland waarvan iedereen wel weet dat er bijzondere beestjes zijn, dat snapt men nog wel.

We wilden nog een keer naar Afrika, maar dan zijn er toch wat dingen die in je hoofd spelen, hitte, veiligheid qua criminaliteit of verkeer, wilde beesten, armoede, honger. Maar over Malawi lazen we goeie dingen. ‘Het warme hart van Afrika’, ‘Afrika voor beginners’, ‘vriendelijke bevolking’, etc. Toen bleek dat een bekende van Jurjan daar woont en werkt, en dat mijn nichtje daar een aantal maanden voor onderzoek voor haar master zou zijn, werd de keuze alleen maar makkelijker.

De keuze werd weer wat moeilijker toen we hoorden dat er erge droogte en daardoor honger was. Moet je daar dan als toerist wel heen willen? Zouden we dat wel trekken en is het voor de mensen daar niet wrang als jij daar als rijke toerist langs komt fietsen? Of kun je zo’n land toch een klein beetje helpen door daar wat geld uit te geven?

We hebben toch besloten te gaan en ondanks dat het vaak zwaar was en ik dus regelmatig heb lopen klagen, hebben we geen seconde spijt gehad dat we gegaan zijn. Het land is droog maar mooi, de mensen arm maar vriendelijk, de reis zwaar maar bijzonder.

Lees verder