dag 9

datumZaterdag 27-08-2022
van/naarHolyhead – Groeslon
km fietsen94km
verblijfGrafog farm (53°04′17.56″N 04°16′55.59″W)

Naar de vuurtoren

Het is vandaag echt prachtig weer. We bekijken de route en zien dat we als we de track volgen we een stuk terug gaan rijden wat we al gereden hebben We besluiten om een stuk over Holyhead eiland een andere weg te volgen, een weg die ons ook in de buurt van de South Stack vuurtoren brengt. Als we de weg richting South Stack inslaan gaat die redelijk pittig omhoog naar het viewpoint. Daar hebben we een prachtig uitzicht over de kliffen en de vuurtoren. Dat is het klimmetje wel waard.

Dan moeten we kiezen: fietsen we nog verder door om de vuurtoren zelf echt te bezoeken? Ik heb gelezen dat je 400 treden de klif af moet voordat je over kunt steken naar het eilandje waar je nog een heel stel treden weer op moet, en dan alles natuurlijk nog weer terug. Is op zich leuk, maar dan moeten we dus fietsen met bagage achterlaten om in totaal zo’n 1000 treden te lopen terwijl we ook nog heel wat fietskilometers willen doen vandaag. We besluiten dat we de vuurtoren nou ook weer niet zo graag willen bezoeken…

Terwijl we verder fietsen op Holyhead denk ik na over het Droste-effect van eilanden hier: het kleine eilandje South Stack voor de kust van eilandje Holyhead, dat weer voor de kust ligt van het wat grotere eiland Anglesey, wat dan weer ligt voor de kust van het grotere Verenigd Koninkrijk, wat dan uiteindelijk voor kust Europa ligt (of Eurazië wat je misschien nog net weer een eiland kunt noemen…).

Hard werken op Anglesey

Deze route biedt ons leuke weggetjes op Holyhead, uiteindelijk gaan we via andere brug terug dan op de heenweg. Jur heeft in zijn hoofd dat we met deze brug alwaar op het ‘vaste land’ van Wales zijn, maar het is nog even hard werken op Anglesey. Hoewel we voor mijn gevoel redelijk midden over het eiland fietsen hebben we toch regelmatig uitzicht op zee en op Snowdonia.

Ook op Anglesey weer leuke weggetjes maar zweten onder die strakblauwe lucht! Als we onverwacht opeens langs een molen fietsen, besluiten we daar maar eens te kijken of we pauze kunnen houden. Het is best toeristisch, gezien de vele bezoekers dus we hopen op een wat te eten. Dat lukt soort van: we eten op zich lekkere maar ook echt mierzoete donuts. Gelukkig hebben we wat later nog kans op normalere lunch.

Camping zoektocht

Vlak voor we Anglesey verlaten houden we nog even pauze en kijken we hoever we vandaag nog willen gaan. Terug op het ‘vaste land’ zou er een camping zijn na ± 8km, er staat bij: tent only, dus dat klinkt goed!

Als we aankomen vinden we een nogal scheef lopend maar geheel leeg veldje, onze conclusie: er is plek! We kunnen echter geen wc, douche of receptie vinden. Hmmm, nou ja maar eens bellen en krijgen te horen: sorry we verhuren alleen aan groepen, maar wacht maar even, ik ga kijken wat ik kan regelen. Na een half uur wachten, als we net denken dat we niet heel lang meer kunnen wachten worden we teruggebeld: Sorry het kan niet er zijn al huurders.

Dan maar eerstvolgende camping bellen: die hebben plek. Als we net weg gaan lopen we tegen de andere huurders aan, die hadden het helemaal geen probleem gevonden als wij daar ook waren gaan staan, maar we hebben nu al een andere plek geboekt.

Wel even puffen nog 16 km extra na al lange dag, maar het is een leuke route en we hebben net een half uur pauze gehad. We komen moe aan en er is geen supermarkt in de buurt. Op zo’n 1,5 km afstand is een pub en volgens Google zouden ze eten moeten hebben. We lopen erheen (wel even genoeg gefietst vandaag), maar helaas het enige wat ze te bieden hebben zijn wat zakjes chips. Na pintje plus wat chipjes toch maar weer teruglopen om een noodrantsoen van wat matige instant noodles warm te maken.

lees verder: dag 10