Fietsen naar en door Wales

datum19-08-2022 t/m 17-09-2022
type reisfietsvakantie
totaal aantal fiets-kilometers2115km

Vooruitblik

Als we, vroeg in 2022, onze vakantie van later dit jaar willen gaan boeken is er nog steeds niet duidelijk hoe het komende jaar zal lopen qua corona, dus we durven nog steeds geen verre trip te boeken. We besluiten dan ook maar eindelijk eens naar Wales te gaan, wat toch ook al lang op ons wensenlijstje staat. We boeken een boot heen en een boot terug en verder kan alles gewoon open blijven. We realiseren ons dat fietsen in Wales vooral ook fietsen naar en vanaf Wales gaat zijn. We zullen meer Engeland zien dan Wales, maar ook dat is leuk.

De gezondheid van mijn vader speelt door ons hoofd als we vertrekken. Kunnen we het wel maken om nu weg te gaan? Moeten we tijdens de vakantie mogelijk van alles gaan regelen om versneld terug te keren? Deze vakantie in ieder geval maar niet de telefoons tegelijkertijd op vliegtuigstand om stroom te sparen…

De route

Het plan: Vanaf Hull via de Trans Pennine Trail naar het westen. Dan in Wales via de NCN 5 verder naar het westen, met optioneel een rondje over Anglesey. Vervolgens over de Lon Las Cymru door Wales met optioneel een rondje Radnor Ring, vlak voor Cardiff afslaan naar het oosten. In Bristol moeten we dan verzinnen of we direct verder oost gaan of juist verder naar het zuiden via de kust. Met als eindpunt Harwich om de ferry terug te nemen naar Nederland.

De uiteindelijke route wijkt niet heel erg veel af van het plan. We doen inderdaad een rondje Anglesey, maar de Radnor ring slaan we toch maar over. Wales is prachtig, maar pittig en we willen voor de voorspelde pittige regen Wales uit zijn. Mogelijk een gemiste kans, want verderop in de vakantie blijken we tijd over te hebben.

We kiezen dan ook voor de langere terugtocht via de zuidkust. We hadden verwacht een stukje route voor Londen af te snijden, maar besluiten toch maar door Londen te gaan (goeie keus). En dan nog is het route uitsmeren en de boot een dag eerder terug nemen dan gepland.

Het eindoordeel

Zoals verwacht komen we dit jaar wat meer klimmetjes tegen dan vorig jaar in Duitsland. En aangezien de Britten heuvels graag recht omhoog opgaan moet ik regelmatig (en zelfs Jurjan af en toe) lopen. Maar daar horen dan ook leuke (en af en toe iets minder leuke) afdalingen bij!

De route was grotendeels mooi, leuk en autoluw, maar uiteraard ook met wat saaie en een paar niet zo leuke stukken, hoort er een beetje bij. We zien weer veel weggetjes met heggetjes zoals eerder in Ierland. Ik weet ze echter dit keer een stuk beter te waarderen. Ik denk dat dat komt omdat ik In Mongoliƫ geleerd heb hoe fijn bescherming tegen de elementen kan zijn!

Het weer zit ons overigens meestal flink mee. Er zijn wat supernatte dagen en nachten, maar de meeste dagen zijn eigenlijk mooi fietsweer. De hittegolf duurt in Nederland voort met temperaturen flink boven de 30 graden, maar wij hebben meestal temperaturen tussen de 17 en 25 graden, ideaal dus. En zelfs de wind werkt meestal goed mee, vooral op de vrij open stukken langs de zuidkust hebben we een vriendelijk mee duwend windje.

Ik zou ik niet zijn als ik niet af en toe flink mopper en klaag, maar het eindoordeel is dat het een fijne, ontspannen vakantie is!

lees verder: dag 1