dag 5

datumDinsdag 23-08-22
van/naarGlossop – Widnes
km fietsen77,5km
verblijfTravelodge Widnes (53°21′55.46″N 02°43′14.81″W)

Moeilijk doen met een lift

Vanochtend doet de lift het weer, maar dat is een uitdaging. De lift is veel te klein voor de fiets. De fiets op het achterwiel zetten, rem indrukken en steigeren. Met veel moeite kan de deur dicht. Twee verdiepingen lager blijk je er achterstevoren uit te moeten. Met pijn en moeite lukt het. Dan Jurjan nog. Zijn fiets is nog langer en hij krijgt de deur boven zelfs nauwelijks dicht. Beneden sta ik gelukkig om hem te helpen want hij zit helemaal klem. Al met al nog steeds beter dan al dat gesjouw op de trappen!

Verkeerd beeld van het hoogteprofiel

Het gevaar van vooraf kijken naar de hoogteprofielen van de route, is dat je regelmatig toch een verkeerd beeld krijgt. Wat we denken te krijgen is een stuk vroem naar beneden en vervolgens een flink stuk vrijwel vlak. Wellicht vandaag eens richting de 100km?

Maar het stuk naar beneden bevat een flinke hoeveelheid lange klimmen. En naar beneden gaat het dan weer meestal zo hard dat je vooral flink moet remmen. Daarom voelt het als meer klimmen dan dalen.

Vertragende factoren

Het grotendeels vlakke stuk is inderdaad dat: grotendeels vlak. Maar toch schieten we voor geen meter op vandaag. Er zijn te veel vertragende factoren, zoals Jurjan’s lekke band. Zeker omdat we blijkbaar niet al het glas hebben weten te vinden en hij dus nog een tweede keer lek gaat…

Maar vooral ook de schier oneindige hoeveelheid fietssluisjes waar je steeds weer af moet stappen en je fiets door moet manoeuvreren. Vandaag hebben we er gelukkig weinig van de ergste soorten, maar het zijn er wel echt heel veel. Gelukkig treffen we later op de dag steeds vaker missende hekjes waar we naast de sluisjes gewoon door kunnen fietsen.

En dan is het vandaag ook nog eens zo dat veel routebordjes verstopt, onleesbaar, multi-interpretabel of gewoon weg zijn.We moeten vaak gokken, overleggen of met wisselend succes zelf navigeren. We komen er uiteindelijk steeds wel weer uit, maar het vreet tijd.

Nou is het vakantie, dus tijd hebben we. Dus we fietsen vandaag lekker lang door en doen toch een kleinere afstand dan gepland.

No tents!

Dit gebied is weer niet rijk aan campings en alles wat we zien wat mogelijk haalbaar zou zijn, is van het type No tents!

Dan toch maar weer een hotel, de Travelodge was ons gisteren goed bevallen: ruime kamer voor een hele schappelijke prijs. Dus als er een zit op 5km van de inn waar we met een pintje zitten te browsen naar mogelijke overnachtingsplekken, is de keuze snel gemaakt.

We boeken per ongeluk een family room i.p.v. een gewone 2-persoonskamer, en zelfs dan is het nog de goedkoopste optie…

lees verder: dag 6