dag 7

datumDonderdag 25-08-22
van/naarTowyn – Llanfairfechan
km fietsen39km + 8km zonder bagage op en neer naar Aber Falls distillery
verblijfPlatt’s Farm (53°15′15.27″N 03°58′48.81″W)

Promenade’s en groene weggetjes

De camping was ’s nachts onverwacht stil! Zelfs de wind was stil, eenmaal op de fiets blijkt het toch echt wel te waaien.

We fietsen weer langs zee, met mooie uitzichten en lelijke caravan parks. Veelal fietsen we over de promenade, maar ze sturen je soms van de promenade een ander fietspad op en weer terug, het waarom is meestal volkomen onduidelijk.

Als we een puntje (het gaat denk ik net te ver om het een schiereiland te noemen) van de kust afsnijden moet ik zeggen dat de afwisseling wel weer even leuk is op kleine groene weggetjes.

Conwy Castle

Conwy Castle ligt echt plat aan onze route. We bezoeken het niet, maar kunnen het van buiten in ieder geval goed zien vanaf het fietspad. Op een afstandje lijkt het haast of de trein onder een poort van het kasteel doorgaat, maar als we beter kijken zien we dat het iets is iets is wat er later naast gebouwd is, enigszins in de stijl van het kasteel.

Het pad is rond het kasteel wel erg druk met toeristen, zoals veel stukken van de route ‘shared path’. Rijden gaat hier dus langzaam en we moeten een stukje zelfs verplicht even lopen.

Bizarre fietsoplossingen

Als we bijna bij onze bestemming van vandaag zijn komen we op een bizar stuk pad terecht. Er zitten wat grote wegen in de weg (en rechts van ons zit de zee). Ik heb het idee dat dezelfde persoon die de situatie bij de verkeerslichten hier verzonnen heeft, ook gevraagd is om een oplossing te verzinnen voor het fietspad.

Een net te steile helling/oprit brengt ons via wat krappe haakse bochten naar een smalle brug over 2 grote wegen, gaat via zo’n zelfde constructie weer naar beneden en dan weer omhoog, over nog een zijweg, omlaag en omhoog en weer terug over 1 van de twee grote wegen, en weer naar beneden om een tijdje tussen de twee grote wegen te blijven, en ja hoor, weer omhoog. Een tijdje voelt het of het fietspad gewoon boven de weg in dezelfde richting gaat, om eindelijk op een gewone weg uit te komen. Bizar! Heel bizar en knap vermoeiend.

Aber Falls

Nou gaan we vandaag niet ver. We hebben in de planning de Aber Falls destilleerderij te bezoeken. We boeken een tour om 15.00 uur en dat geeft ons de tijd om op de camping (deze keer wel een leuke kleine boeren camping) even onze ondertussen toch wat stinkende, en vooral zoute was te doen en te laten drogen.

Op weg naar de tour zien we al 4km van onze route voor morgen, dat start dan helaas weer met grote weg…

De tour zelf is erg leuk. We zijn de enigen die geboekt hebben en als onze gids doorheeft dat we in Schotland al verschillende tours gedaan hebben gaat ie wat sneller over de basis info en vertelt ie juist leuke specifieke dingen.

Overigens is de destilleerderij nog jong en hebben ze nog maar met hun eerst whisky uitgebracht. Omdat whisky minimaal 3 jaar moet rijpen, maken ze ook gin en wodka om wel al inkomsten te hebben. Dat valt in 1 dag te maken, te bottelen en als af product te verkopen.

Het proeven na de tour is dus hun ene whisky, een wodka en 6 gins. Ik ben niet echt een gin fan, ik vind het vaak net iets te veel eau de cologne… Maar hier zitten best een paar leuke tussen. Wat mij betreft wel meer iets om door een dessert te doen dan om zo te drinken. De whisky is voor zo’n jonge zeker niet verkeerd. Ben benieuwd wat er over een jaar of 10 vandaan komt!

Zoals gebruikelijk mag er weer niet gefotografeerd worden in de destilleerderij.

lees verder: dag 8