dag 29

datumVrijdag 26-09-2022
van/naarCopdock – Harwich (via een omweg)
km fietsen50km + ongeveer 9km ongetracked in Harwich
verblijfStenaline ferry naar Hoek van Holland (51°56′47.7″N 01°15′23.39″E)

Koud en ‘strong winds’!

Vannacht is het knap koud, we zijn dan ook blij dat vanochtend het zonnetje naar binnen schijnt. We weten dat het vandaag sowieso niet heel warm wordt, dus lange broek en lange mouwen dan maar! En geen padding in de broek, want het is maar iets van 30km vandaag toch?

Na een km of 10 denken we wel in te kunnen schatten wanneer we bij de foot ferry aan zullen komen. We besluiten toch maar te reserveren, want het is een klein bootje met beperkte plekken en hij gaat maar 1 x per uur. Als ik probeer te reserveren zien we dat dat online in ieder geval vandaag niet meer gaat lukken. Op zoek naar een telefoonnummer om dan maar telefonisch te gaan reserveren, zie ik opeens de volgende tekst: Due to strong winds forecasted on Friday 16th September, there will be no ferry service.

Oeps! Wat nu? We laten maps.me een alternatieve route berekenen zonder pontje en het valt gelukkig mee: nog zo’n 40km vanaf hier. Wel blij dat we er nu achter komen: we moeten namelijk weer helemaal terug naar ons startpunt van vandaag en anders was er dus nog 2x 23 km bijgekomen.

Rondhangen in winderig Harwich

Nou ja, we hebben tijd zat voor dit extra stuk, dan maar wat minder tijd om rond te hangen in Harwich. En nog iets minder tijd omdat Jur zijn 3e lekke band van de vakantie krijgt…

In Harwich bezoeken we het lokale museumpje, en lopen we wat rond. Maar de wind is inderdaad stevig ondertussen en ijskoud. Daarnaast heeft het zonnetje plaats gemaakt voor wolken en wat spatjes regen. Dan nog maar een pub in, voor een pintje en een spelletje terwijl MTV foute jaren 80 power ballads uitspuwt.

We reserveren voor het avondeten bij The Pier, een restaurant met erg lekker eten vlakbij de voetveer die we niet hebben kunnen nemen vandaag. We gaan lekker uitgebreid voor drie gangen en koffie/thee toe, want anders komen we veel te vroeg bij de ferry.

In het donker naar de ferry

Dan komt de uitdaging: ondertussen is het donker en dan moeten we dus nog een km of 5 op een onbekende en deels onverlichte route.

Ik ben erg blij met een aantal dingen: vooral dat we fatsoenlijk licht op de fiets hebben, maar ook dat ik dit niet in mijn eentje hoef te doen en dat Jurjan voorop wil fietsen. Die ziet een stuk beter in het donker en schiet wat minder snel in de stress van onbekende verkeerssituaties.

Het is echt knap koud wachtend op de check-in en het boarden, gelukkig heb ik een trui bij de hand en mogen vandaag zowaar de fietsers en motorrijders boarden voor de auto’s (heb ik ook wel eens anders meegemaakt)

Benieuwd of deze overtocht net zo rustig gaat worden als heen.

dag 30

datumZa 17-09-2022
van/naarHoek van Holland – Utrecht
km fietsenOV
verblijfthuis!

Naar huis

Helaas, helaas, de overtocht naar huis is niet zo rustig als heen. Het was te verwachten aangezien het weer gisteren al zo onrustig was dat de footferry niet ging. Halverwege de nacht hang ik ‘gezellig’ boven de wc. Daarna kan ik daarna gelukkig nog wel wat beter slapen. Maar al weer heel vroeg wordt je gewekt voor ontbijt en zo.

Brak ben ik en buiten is het kkkkkoud en nat. Dan nog 90 km naar huis? Gewoon omdat het wel leuk is het rondje af te maken? Nou weet je, de metro stopt naast de haven en dan is het wel makkelijk om maar gewoon met het OV te gaan. Zelfs dan regenen we op het kleine stukje van Utrecht CS naar huis nog nat met de ijskoude regen. Raar idee dat het hier pas nog bloedheet en kurkdroog was. Wat hebben wij het dan eigenlijk goed gehad qua weer deze vakantie.

lees verder: Engeland & Wales – nabeschouwingen