dag 27

datumdo 23-09-2021
van/naarHolterhoek / Eibergen – Ede
km fietsen103km
verblijfCamping De Oldenhove (52°04′09.87″N 05°37′10.65″E)

Tegenwind!

Vandaag en morgen fietsen we geen R1 meer. We laten de routeplanner van de fietsersbond een ‘natuurroute’ plannen naar Utrecht en kijken wel wanneer we een camping op gaan zoeken.

De route doet meteen goed z’n best met leuke paadjes, maar ook deze weet op een omleiding wegens wegwerkzaamheden te stuiten. En de bospaadjes houden niet aan, het worden landweggetjes waardoor we merken hoe hard de tegenwind vandaag is. Oh gelukkig weer bos! Maar dan helaas weer vol in de tegenwind tussen de weilanden.

En alsof dat niet vermoeiend genoeg is, rijden we natuurlijk een dijk op. Ik schijn altijd tegenwind te moeten hebben op dijken. En ik ben zo super beroerd in tegenwind fietsen! Dat zuigt al mijn energie weg. Ik ga niet meer harder dan 12 km per uur en dat is al een uitputtingsslag.

Gelukkig komt er net na twaalf uur een heerlijk plekje voor een lekkere lunch. Ik paniek een beetje bij de gedachte dat we misschien de rest van de dag over dijken moeten gaan fietsen. Maar rustig op de kaart kijkend aan de lunchtafel zien we dat we over een kilometer of 7 ter hoogte van Dieren de IJssel gaan oversteken. We verlaten dan de dijk en gaan het bos weer in! Daarnaast blijkt die laatste 7 km dijk redelijk zuidelijk te gaan i.p.v. westelijk, waardoor de tegenwind meer een zijwind wordt. Scheelt toch weer een paar km/uur!

Ook prachtig bos in Nederland

Het bos is prachtig! We gaan dan ook door twee nationale parken: Veluwezoom en Hoge Veluwe.

Pittig fietsen wel, want plat is het hier absoluut niet. Maar het bos breekt de tegenwind, en ik klim liever dan dat ik tegen de wind in ploeter. De route is vanaf hier echt geweldig. Van Dieren tot aan Ede worden we eigenlijk alleen maar door bos en heide geleid. Met nog net ergens een pannenkoekenrestaurant om de vermoeide mens wat aan te sterken.

Ik ben wel helemaal kapot als we op de camping aankomen, maar een super schattige lapjeskitten komt me helemaal murw knuffelen en Jurjan zet de tent op terwijl ik een heerlijke douche neem. Koken slaan we maar over vandaag. Die pannenkoek voldoet wel als vroeg diner.

lees verder: dag 28