datumvr 17-09-2021
van/naarSchadeleben – Wernigerode
km fietsen80km
verblijfAlte Waldmühle (51°48′47.71″N 10°48′50.58″E)

De Harz in

Ik kijk uit en zie op tegen vandaag: we gaan de Harz in, wat het zwaarste stuk van de route gaat zijn. Maar daardoor misschien juist ook wel mooi. Het beeld wat ik van de Harz heb is beboste heuvels, dus ik hoop op leuke bospaadjes. We nemen ons in ieder geval al voor er een iets kortere dag van te maken.

Als we de fietsen pakken blijken mijn beide banden nogal zacht: oppompen en er het beste van hopen dan maar, ze lopen wel heel langzaam leeg, maar we redden het met halverwege nog een keer pompen.

Weinig subtiele klimmetjes

Pittig blijkt de Harz inderdaad, de heuvels zijn niet heel hoog, maar het klimmen is weinig subtiel. Vrij veel hellingen van 5-10%, waarbij 7-8% haast de standaard lijkt. En dan regelmatig met een zo slechte ondergrond dat je nauwelijks omhoog komt. Jur weet nog alles te fietsen maar ik moet regelmatig lopen.

En dat is allemaal geen ramp als er wat tegenover staat, maar de Harz valt ons tot nu toe tegen. Prachtig gebied natuurlijk maar de route gaat met name over landweggetjes en door dorpjes. De afdalingen kun je regelmatig niet voluit door slecht wegdek, of vaker nog omdat ze op stukken met veel zijwegen zijn, waar je moet uitkijken voor ander verkeer.

Hopen op beter morgen

Hopelijk is de tweede helft morgen beter. Vandaag in ieder geval blij dat we een niet al te ambitieuze afstand hebben gepland. En blij als we eindelijk de camping vinden. En blij dat we op tijd al boodschappen hebben gedaan, want de supermarkt in de buurt van de camping is dicht wegens verbouwing.

De camping is helaas wel langs een drukke weg, hopelijk vannacht wat minder verkeer. Ik heb geen puf wat aan de banden te doen vanavond, hopelijk redden we het morgen weer met pompen, en hopelijk arriveren we dan wat vroeger zodat er dan wel tijd en puf is.

lees verder: dag 22