dag 18

datumdi 14-09-2021
van/naarBerlijn – Rädigke
km fietsen113km
verblijfCamping Hoher Fläming (52°02′58.96″N 12°37′16.3″E)

Berlijn uit in de ochtendspits

Ondanks dat gisteren laat was, staan we vanochtend juist wat vroeger op. Het is een stralende dag, het slechte weer is in de voorspellingen weer wat verder weggeschoven, dat dat maar de standaard moge zijn deze vakantie…

Een grote stad door moeten fietsen in de ochtendspits is natuurlijk niet ideaal. Maar Berlijn is gelukkig behoorlijk fietsvriendelijk en hoewel de route de stad uit over een stuk grotere wegen gaat dan onze route de stad in, is er overal ruimte voor de fikse stroom fietsers. De Berlijnse fietsforenzen kunnen overigens een stuk beter fietsen dan de recreatieve fietsers waar we tot nu toe mee te maken hebben gehad. Dus dat stroomt lekker door.

Het heeft wel wat om onder de Tor door te fietsen en over Unten den Linden, maar daarna is het vooral heel veel rechtdoor en meer rechtdoor. Wel makkelijk navigeren en het zou flink opschieten, ware het niet voor de vele vele stoplichten.

Stad uit, bos in

En dan na 15km grote stad, sla je af en rij je zo een prachtig uitgestrekt bos in, alsof je niet net nog op een drukke weg zat.

Echt weer heerlijk. Dan krijg je wel weer wat drukte in Wannsee en Potsdam natuurlijk, maar steeds weer afgewisseld met bos. De route is leuk en gevarieerd, af een toe een klim, maar ook stukken vlak. Het enige vervelende is een kramp in mijn buik. Warmte lijkt te helpen dus ik bind maar heel oncharmant mijn trui voor mijn ingewanden.

We snijden een stukje van de route af, we snappen de rare bocht die de route maakt niet helemaal en het alternatief dat we op de kaart zien is een leuk pad. Maar als we denken weer op de route te komen, is daar plots een spoorlijn tussen ons en de route. Gelukkig zien we op de kaart dat ook aan deze kant van het spoor een pad loopt en dat we over een paar km alsnog het spoor kunnen oversteken naar de route.

Panne

Tijdens dat laatste stukje alternatieve route voel ik dat mijn fiets begint te zwalken. Mijn achterband blijkt behoorlijk zacht. Extra lucht erin en fingers crossed! Maar na een aantal km voel ik m al weer zachter worden, hij is toch echt lek. Vanochtend vroeg nog iemand of we al panne hadden gehad. Nee hoor! antwoorden we vrolijk. Net te vroeg gejuicht!

We vinden een plekje waar we eindelijk onze zeer late lunch kunnen eten en daarna toch maar binnenband wisselen. Ik kan wel merken dat dat een tijd geleden is! Alle handigheid is weg… maar het lukt. Ondertussen is het daardoor wel laat geworden en het is nog best een stuk naar de camping.

Maar het weer blijft heerlijk en we hebben zowaar de wind redelijk mee. Dus het lukt allemaal weer en de kleine knusse camping heeft een warme douche, koud bier en nog kouder ijs.

lees verder: dag 19