Eindelijk weer reizen – rondje door Noord Duitsland

datum28-08-2021 t/m 24-09-2021
type reisfietsvakantie
totaal aantal fiets-kilometers2430km

Vooruitblik

Weer een jaar achter de rug van onzekerheid over wat er wel en niet kan met reizen. Corona bepaalt nog steeds veel en we durven dan ook niets te boeken. Daarom maar plan B van vorig jaar (wat toen niet doorging), we stappen thuis op de fiets en gaan naar Duitsland. Geen boekingen nodig dus geen gevaar van annuleringen, niet afhankelijk van opgepropte vliegtuigen waar je uren een kleine ruimte deelt met veel andere mensen.

De route

Het plan: een stuk Hanzeroute en via Berlijn terug via de Europa Radweg R1. Van te voren vragen we ons af we dat helemaal gaan halen. Het is een langere afstand dan we ooit gedaan hebben, we hebben een maand de tijd, maar geen uitloop, verder weinig fietsuren in de benen dit jaar, en het weer was de hele zomer ronduit bagger…  Maar de gedachte is: we zijn maar weer flexibel. Zolang de wereld niet weer helemaal op slot gaat, is een trein terug vanuit Berlijn bijvoorbeeld altijd nog een optie.

Het was een optimistisch plan, een daggemiddelde van 90km per dag is voor sommige mensen peanuts, voor ons ligt dat toch flink hoger dan voor ons gebruikelijk. Maar we weten ook dat de route veelal redelijk vlak is.

In het begin halen we ons daggemiddelde meestal niet, mijn ongetrainde lijf protesteert, maar langzaam maar zeker gaat het beter. En het weer zit het grootste deel van de vakantie enorm mee, slechts 1,5 regendag, verder weer variërend van rustig herfstweer tot warm nazomerweer.

Het eindoordeel

Duitsland was een beetje een ‘noodgreep’. Maar het is ons enorm goed bevallen. Het was een ontspannen vakantie, zo ontzettend anders dan vorig jaar in Nederland. Duitsland is fietsvriendelijker dan ik had verwacht, veel fietsvriendelijker! Met een eervolle vermelding voor de bossen, die hebben wat magisch. Zodra we een bos in reden, werd er een glimlach of grote grijns op mijn gezicht getoverd.

Volgens veel berichten die we lezen zijn de fietspaden regelmatig erg slecht, maar ik kan je vertellen: in vergelijking met vele andere landen die we gefietst hebben valt dat enorm mee. Daar waar sommige mensen vervelend vinden dat de route veel onverharde paden kent, maakte dat de route voor ons juist leuk. Dat waren meestal de leukste stukken en eigenlijk vrijwel overal goed fietsbaar. De vervelendste stukken zijn juist wel verhard: met kinderkopjes / kasseien.

lees verder: dag 1