dag 6

datum vr 19-07-2013
van – naar Punta Vicente Roca & Tagus Cove (Isla Isabela)
verblijf The Beagle (boot)

Panga-ride langs Punta Vicente Roca

In de ochtend zetten we geen voet aan land. We stappen in de dinghy of panga, of hoe je de rubber motorboot ook maar wilt noemen, en we gaan beestjes bekijken vanaf het water. Punta Vicente Roca is hier een goeie plek voor. De kans op het zien van pinguïns is hier groot. De vorige keer dat ik pinguïns hoopte te zien (in Patagonië) had ik pech, ze waren net een week vertrokken. Dus ik hoop heel hard dat ik wel hun kleine tropische neefjes mag ontmoeten.

We varen langs prachtige rotspartijen vol vogels, robben, krabben en leguanen. Fotograferen is een uitdaging, want de dinghy gaat hard op en neer op de redelijk woeste golven. Veel foto’s zijn bewogen, of het onderwerp is soms volkomen buiten beeld omdat de boot net weer omhoog of naar beneden gaat. Maar we krijgen genoeg gelegenheid om te proberen, want het spotten van dieren wordt ons weer erg makkelijk gemaakt.

En als snel hebben we veel, heel veel mazzel: een ongebruikelijk grote groep pinguïns toont zich op een rots en in het water. Onze gids vertelt ons over de afnemende aantallen Galapagos-pinguïns. Even rekenen doet me realiseren dat we deze dag bijna 10% van de totale populatie gezien hebben van de met uitsterven bedreigde dieren.

Snorkelen en orka’s

We gaan in dit woeste water ook nog snorkelen. Vreemd genoeg lijkt het water een stuk rustiger als je er in ronddobbert. Om ons heen zwemmen weer zeeschildpadden, zeeleeuwen (eentje zwemt gezellig een heel stuk mee), vissen, kwalletjes (auw het prikt af en toe een beetje) en ja nog weer meer pinguïns!

Als we aan het einde van een fantastische ochtend ons weer uit het water de dinghy in hijsen, ben ik al weer helemaal gelukkig met wat we allemaal gezien hebben. Maar als we terugvaren richting de boot worden we gewezen op een grote groep vogels die zich rond een stukje zee verzameld heeft. Daar is een reden voor, en die reden is de aanwezigheid van orka’s! Dus de terugkeer naar de beagle laat nog even op zich wachten. We gaan orka’s kijken! We zien met name de lange rugvinnen boven water uit steken, maar af en toe krijg je ook de zwart-witte kop te zien. Wat een extraatje!

Tagus Cove

’s Middags doen we eerst nog weer een stukje met de dinghy, nu bij Tagus cove. En ook hier krijgen we weer pinguïns te zien! Een tweetal doet vlak voor onze ogen hun best om de populatie weer wat op te krikken. Onze gids kan er maar niet over uit hoeveel mazzel we hebben dat we zoveel pinguïns te zien krijgen.

Op een ander stuk rots zitten een aantal aalscholvers op hun nesten. De galapagos-aalscholver kan niet vliegen, op z’n Engels heet ie dan ook flightless cormorant. Grappig genoeg zitten ze met hun korte stompjes wel vaak op de klassieke aalscholvermanier alsof hun vleugels moeten drogen. Ze hebben prachtige blauwe ogen en fenomenaal lelijke kuikens. Af en toe steekt zo’n miniatuur dinosaurus zijn kopje uit het nest..

We gaan ook nog even aan land, we klimmen een flink eind omhoog voor een prachtig uitzicht. Maar na al het spektakel van de rest van de dag voelt het een beetje als een anti-climax wat beestjes betreft.

lees verder: dag 7