dag 23

datum ma 05-08-2013
van – naar Mindo
verblijf Hostal Mindalae

Kleurrijk Mindo

Als je naar Mindo gaat, grote kans dat je dat je dan vlinders en orchideeën gaat bekijken in een van de vele tuinen/kwekerijen in en rond Mindo. Een makkelijke manier om de meest uiteenlopende vlinders en planten te zien en in sommige gevallen ook nog kolibries. De kleuren zijn overweldigend, en gaan vergezeld van de weeë zoete geur van overrijpe bananen en ander fruit.

Je mag de vlinders voeren door een beetje bananenpulp op je vinger te nemen en ze naar je toe te laten komen. De belachelijk lange tong waarmee ze het van je vinder halen voelt bizar aan je vinger. Je mag niet aan hun kwetsbare vleugels komen, maar aan de vele gehavende vlinders is te zien dat dat niet altijd meevalt. Ze zitten ook overal, soms heb je niet door dat ze bovenop je zitten, of komen ze knel als je op je knieën gaat zitten om een prachtig exemplaar te fotograferen.

Het niet echt goedkoop wat om zo’n tuin binnen te komen, maar toch besluiten we nog een tweede te doen, want het is wel heel mooi. En het geld wordt ook gebruikt voor conservatie, en het voorkomen dat bepaalde zeldzame soorten uitsterven. De tweede heeft naast de vlinders ook een heel uitgebreide verzameling orchideeën en andere bijzondere planten en er vliegen kolibries rond!

Natuur is raar spul

Vlinders die op blaadjes lijken, doorzichtige vlinders, bloemen die op rupsen lijken, of op uitgebakken bacon, of elfjes, aliens of wat dan ook, en een rups die lijkt op een doorgefokt hondje met een groen truitje aan… Natuur is een vreemd fenomeen. We kijken onze ogen uit!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de waanzinnige kleuren van de kolibries. Of überhaupt het fenomeen kolibries. We krijgen hier uitgebreid de tijd om ze fotografisch vast te leggen, maar het blijft moeilijk om deze vliegende wondertjes goed weer te geven.

Chocola

We eindigen onze dag met een iets minder kleurrijk fenomeen (maar wel lekker): chocola! Bij El Quetzal doen we een leuke tour en krijgen we te zien hoe chocola van boon tot reep verwerkt wordt. Inclusief het een en ander te proeven (mmmm), zoals het verschil tussen ongezoete en gezoete chocola, chocola met chili (altijd lekker) en een blaadje van de steviaplant waarmee ze aan het experimenteren zijn als alternatief om mee te gaan zoeten.

Al moet ik zeggen dat het fermenteren van de bonen niet het smakelijkste stuk was om te zien. Daar ligt het dan te rotten (dat is ten slotte wat fermenteren is) en vrij van beestjes is het dan niet… Maar ik zal er niet minder chocola om eten!

lees verder: dag 24