dag 23 datum ma 05-08-2013 van – naar Mindo verblijf Hostal Mindalae Koorddansende kippen De prachtige planten die je in de tuinen/kwekerijen kunt zien, zijn allemaal ook in het wild groeiende planten. Onderweg kom je dus al vanallerlei prachtigs tegen. Deze grillige boom komt prachtig uit tegen de blauwe lucht van vandaag. Kleurrijk Mindo Als je naar Mindo gaat, grote kans dat je dat je dan vlinders en orchideeën gaat bekijken in een van de vele tuinen/kwekerijen in en rond Mindo. Een makkelijke manier om de meest uiteenlopende vlinders en planten te zien en in sommige gevallen ook nog kolibries. De kleuren zijn overweldigend, en gaan vergezeld van de weeë zoete geur van overrijpe bananen en ander fruit. Meteen bij binnenkomst al prachtige bloemen. Als je een tijdje bij de poppen blijft staan zie je verschillende vlinders uit hun omhulsel kruipen. Deze uilvlinder met gehavende vleugels vond Jurjan erg lief geloof ik. De prachtige blauwe kleur van de Morpho hebben we de vorige trip naar Ecuador in de jungle heel vaak tevergeefs geprobeerd vast te leggen. Hier is het heus een stuk makkelijker! De poppen zijn af en toe net prachtige juwelen, ze lijken wel gemaakt van goud, zilver en edelstenen. Eén van de vele vlindersoorten in Mindo. Het voeren van zo’n grote uilvlinder is een vreemd gevoel. Je mag de vlinders voeren door een beetje bananenpulp op je vinger te nemen en ze naar je toe te laten komen. De belachelijk lange tong waarmee ze het van je vinder halen voelt bizar aan je vinger. Je mag niet aan hun kwetsbare vleugels komen, maar aan de vele gehavende vlinders is te zien dat dat niet altijd meevalt. Ze zitten ook overal, soms heb je niet door dat ze bovenop je zitten, of komen ze knel als je op je knieën gaat zitten om een prachtig exemplaar te fotograferen. Het niet echt goedkoop wat om zo’n tuin binnen te komen, maar toch besluiten we nog een tweede te doen, want het is wel heel mooi. En het geld wordt ook gebruikt voor conservatie, en het voorkomen dat bepaalde zeldzame soorten uitsterven. De tweede heeft naast de vlinders ook een heel uitgebreide verzameling orchideeën en andere bijzondere planten en er vliegen kolibries rond! Het duurde even voordat ik doorhad dat deze plant vol zat met vlinders in plaats van blaadjes. Prachtig die doorzichtige vleugels van deze vlinder. Eén van de vele orchidee soorten die we zien in Mindo. Zo mooi en fragiel. Net een rups maar het is toch echt een bloem. Welke kant is nou de voorkant? Deze rups is echt te raar gewoon! Natuur is raar spul Vlinders die op blaadjes lijken, doorzichtige vlinders, bloemen die op rupsen lijken, of op uitgebakken bacon, of elfjes, aliens of wat dan ook, en een rups die lijkt op een doorgefokt hondje met een groen truitje aan… Natuur is een vreemd fenomeen. We kijken onze ogen uit! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de waanzinnige kleuren van de kolibries. Of überhaupt het fenomeen kolibries. We krijgen hier uitgebreid de tijd om ze fotografisch vast te leggen, maar het blijft moeilijk om deze vliegende wondertjes goed weer te geven. Het makkelijkst fotograferen is als de kolibries stil zitten. Dan komen de prachtige kleuren goed tot hun recht, maar zie je natuurlijk niet het wonderlijke vliegen. Ik toon hier maar een paar van de vele soorten en kleuren. De vleugels gaan zo snel als ze rondhangen bij de voerbakjes. Deze steekt zijn tong naar ons uit. Chocola We eindigen onze dag met een iets minder kleurrijk fenomeen (maar wel lekker): chocola! Bij El Quetzal doen we een leuke tour en krijgen we te zien hoe chocola van boon tot reep verwerkt wordt. Inclusief het een en ander te proeven (mmmm), zoals het verschil tussen ongezoete en gezoete chocola, chocola met chili (altijd lekker) en een blaadje van de steviaplant waarmee ze aan het experimenteren zijn als alternatief om mee te gaan zoeten. Al moet ik zeggen dat het fermenteren van de bonen niet het smakelijkste stuk was om te zien. Daar ligt het dan te rotten (dat is ten slotte wat fermenteren is) en vrij van beestjes is het dan niet… Maar ik zal er niet minder chocola om eten! Chocoladetour bij El Quetzal in Mindo Fermenterende cacaobonen lees verder: dag 24 Dit delen:Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)