dag 17

datum di 30-07-2013
van – naar Puerto López & Isla de la Plata (Poor man's Galápagos)
verblijf Hostal Los Islotes

Isla de la Plata

Vandaag lopen we naar de haven, want we hebben een tripje geboekt naar Isla de la Plata, ook wel bekend als Poor man’s Galápagos. De trip is gecombineerd met wat snorkelen en een walvis-tocht. Voor een redelijk bedrag zijn we dus de hele dag onder de pannen.

Op de heenweg naar Isla de la Plata zien we de eerste bultruggen al voorbij zwemmen, maar we blijven nu maar heel even. Eerst staat de Poor man’s Galápagos op het programma. De bijnaam is goed gekozen. Mocht je in Ecuador zijn en niet het geld hebben om naar de Galápagos te gaan, dan geeft dit een heel aardig beeld. Natuurlijk, de diversiteit is minder en de dichtheid ligt lager, maar het is zeker de moeite waard. Zelfs als je zoals wij al wel het geluk hebt gehad om naar de ‘echte’ geweest te zijn.

Zo laten de mannetjes fregatvogels zich van hun macho kant zien door hun felrode keelzakken op te blazen als ballonnen, hebben we goed zicht op de blauwe voeten van de Boobies en zien we de prachtige tropicbird met zijn lange staartveer.

Bultruggen

Net als op de Galápagos gaan we ook hier na de wandeling even snorkelen. Nu zonder wetsuit, dus dan word je snel koud!

En waar we bij de Galápagos een paar keer getrakteerd zijn op orka’s is er niets ‘Poor man’s’ aan de walvissen die op de terugweg mogen bewonderen. Een grote groep bultruggen zwemt vlak langs ons heen. Enkele van de reizigers die dit vaker hebben meegemaakt klagen naderhand dat ze niet echt gesprongen hebben, dat de mooiste capriolen achterwege gebleven zijn.

Maar van ons zul je geen klacht horen. Dit is voor het eerst dat we deze reuzen van zo dichtbij mogen meemaken. En dan zoveel bij elkaar! We hebben verschillende keren de neuzen, de ruggen, de vinnen en de staarten mogen bewonderen. Ja, als je dan filmpjes ziet van de bemanning (die dit in het seizoen dagelijks doen) dan weet je dat je nog wat spektakel gemist hebt. Maar ach, dan hebben we nog wat om naar uit te kijken.

lees verder: dag 18