dag 4

datum wo 17-07-2013
van – naar Isla Santa Cruz (Galápagos) – El Barranco & Darwin Bay (Isla Genovesa)
verblijf The Beagle (boot)

El Barranco, Isla Genovesa

Na een lange nacht varen komen we bij het redelijk afgelegen Isla Genovesa aan. Dit is een van de redenen waarom we oorspronkelijk voor The Beagle gekozen hadden. Er zijn relatief weinig boten die hier heengaan, omdat het een klein eiland is, en ver varen. Maar het staat bekend als vogeleiland vanwege de grote kolonies van onder andere fregatvogels en jan van genten.

Dit eiland hebben we de vorige keer dus ook al gedaan, omdat het voor het been-breek-punt lag, maar het is zeker geen straf om het nogmaals te doen. Aankomend bij El Barranco (ook bekend als Prince Philip’s steps) zien de op de rotspartijen al verschillende fur seals en sea lions liggen. We klauteren langs de rots-treden omhoog en kijken meteen een jonge Nazca Boobie aan. Die is ernstig niet onder de indruk en blijft rustig staan. En dat is het gevoel over het hele eiland. Je mag niet buiten de paden treden, want dan is de kans groot dat je op nesten trapt. Maar dat maakt niet uit, want aan alle kanten wordt je omringt door vogels die niet van je wegvliegen, maar je koddig aankijken.

In de bomen zien we weer de prachtig gekleurde red-footed boobies. Het blijft raar om vogels met zwemvliezen in bomen te zien zitten. Maar toch is dat de gebruikelijke plek voor ze en ze hebben dan ook naast zwemvliezen nageltjes.

Om na de wandeling weer terug te komen bij de dingy is nog een uitdaging. Eerst komen we al een sea lion tegen, maar die zijn vrij relaxt en er is ruimte waar we er vlak langs kunnen. Maar even later zit er fur seal midden op de trap. En die zijn wat aggressiever en hier kunnen we dan ook niet langs tot onze gids ‘m verjaagd heeft.

Snorkelen

We zijn vroeg begonnen vanochtend en dat betekent dat er na de wandeling tijd is om te gaan snorkelen. We hijsen ons in de uiterst oncharmante wetsuits, maar die zijn in het koude water wel nodig. Je verwacht het niet zo midden op de evenaar, maar er komt een koude stroom water langs deze eilanden.

We hebben deze keer toch maar eens een paar hele goedkope onderwatercameraatjes gekocht, Jur een digitale en Harold en ik eentje met film. De foto’s zijn niet erg indrukwekkend, maar het is toch wel leuk om ze te hebben!

 

Darwin Bay, Isla Genovesa

Na de lunch gaan we naar Darwin Bay, deze keer een ‘wet landing’ dus op de sandalen. Hier zien we meer vogels, nog meer vogels, en dan nog wat vogels. Aan alle kanten zie je de koddige kuikens, vooral de fregat vogels en een soort muppets waar ik iedere keer weer om moet lachen. Naast meer van de vogels die we in de ochtend gezien hebben, zien we onder andere ook nog swallow-tailed gulls, die ik zelf waarschijnlijk eerder naar hun rare rood-omrande oogjes vernoemd zou hebben.

Nog een keer snorkelen

Vanaf het strand gaan we meer snorkelen. We zien onze eerste zeeschildpadden die onverstoord langs ons heen zwemmen, of als je niet uitkijkt gewoon tegen je aan zwemmen. Het is moeilijk inschatten hoe groot ze nu werkelijk zijn, want je duikbril vergroot flink. Maar dat het geen kleintjes zijn is wel heel duidelijk. Het is echt magisch om met ze mee te zwemmen.

Maar hoe mooi dat ook is, het haalt het niet bij wat er dan gebeurt. Ik snorkel in de buurt van Lilia en haar moeder, Jurjan en de anderen zijn een stukje verderop. Dan komt er een jonge Galápagoszeeleeuw naar ons toe gezwommen om ons eens te bekijken. Daarna volgt een tijd met rondjes om elkaar heen duikelen en ‘chicken’ spelen met het jonge dier. Hij vermaakt zich reuze en wij zo mogelijk nog meer. Wij drieën staan bijna te huilen als we toch echt terug naar het strand moeten omdat de dingy er weer is om ons naar The Beagle te brengen.  Als we naar het strand zwemmen komt ie nog een heel end mee.

Het is een ervaring zoals ik nog nooit gehad heb, zo mooi.

lees verder: dag 5