dag 21

datum vr 04-07-14
van – naar Heads of Ayr – Glentrool
km fietsen 54 km
verblijf Glentrool Holiday Park

We hadden zin in vandaag, vandaag gaan we namelijk een prachtig natuurgebied in, Galloway Forest Park. Ons zijn wilde schoonheid en prachtige uitzichten beloofd.

Maar als we opstaan regent het al. We hebben vreselijk veel mazzel gehad met het weer deze vakantie, maar vandaag is de mazzel op. Als we ongeveer 10 km later in Maypole aankomen, voorlopig het laatste dorp met een schuilgelegenheid, hebben we ondanks de regenkleding al geen droge draad meer aan ons lijf. We nemen een paar koppen warme chocolademelk en op de wc probeer ik me enigszins op te drogen aan de hete lucht handendroger, maar echt helpen doet het niet. Van het stilzitten worden we alleen maar koud, dus we gaan toch maar weer verder. Het lijkt even wat minder hard te regenen, maar als snel begint het weer te storten.

De wilde schoonheid verregent en de prachtige uitzichten zitten verstopt achter een dik pak wolken. Het regenpak blijft wel aan, ook al zijn we helemaal doorweekt. Het werkt als een soort wetsuit, het water binnen het regenpak is een stuk warmer dan het water dat extra uit de lucht valt. Zo worden we niet te koud. Uitrusten van het klimmen moet zich beperken tot enkele minuten stilstaan om snel weer verder te gaan.

Geen uitzichten als beloning, alleen maar nog meer regen. Het laatste stuk naar Glentrool is gelukkig een zeer subtiele afdaling. Genoeg naar beneden om wat uit te kunnen rusten, maar vlak genoeg dat je nog wel bij kunt trappen en niet te erg afkoelt.

Als we op de camping aankomen zijn we twee verzopen katjes, maar de camping is als een warm bad. Het stel dames dat de camping runt is superlief (oooh no, you have come cycling from Ayr, today, in this rain?) en regelen meteen handdoeken voor ons, zodat het inschrijfformulier niet meteen helemaal oplost in de stroom regenwater die uit mijn doorweekte haar loopt. En naast heerlijk warme douches is er ook een droogtrommel op de camping!

Terwijl we de tent opzetten, houdt het op met regenen. We trekken droge kleren aan en stoppen al onze natte zooi in de droogtrommel.

Voor je het weet is de lucht strak blauw, maar omdat er ook geen wind meer is komen er al snel nieuwe wolken; zwarte wolken van midges! Dat is jammer, maar we hebben van de dames van de camping gehoord dat er een paar honderd meter van de camping een herberg is met heel goed eten. Dat laten wij ons geen twee keer vertellen. Die avond koken wij echt niet zelf! Wij laten ons heerlijk verwennen in de herberg (volgens mij House O’Hill), waar het droog en warm is en er inderdaad overheerlijk eten geserveerd wordt.

lees verder: dag 22