Inleiding

datum 15-06-2014 t/m 13-07-2014
type reis fietsvakantie
totaal aantal fiets-kilometers ± 1400km

Na 2 verre reizen was het weer eens tijd om het vliegtuig links te laten liggen en binnen Europa te blijven. Omdat Schotland ons al een paar keer enorm bevallen was en er nog hele stukken waren die we nooit gezien hadden besloten we terug te gaan. Deze keer kozen we voor het westen, met de Outer Hebredies als belangrijkste focus.

De vorige keer in Schotland waren we net te laat voor de puffins (nou niet helemaal waar, we hebben er 1 of 2 langs zien vliegen), en die wilde ik nu toch per se echt zien! Dus maar eens wat eerder in het jaar gepland, en zoals je aan de foto bovenin kunt zien: het is gelukt! En alleen deze komische vogels maakten deze reis al de moeite waard, maar daar bleef het niet bij. Wat een prachtige en afwisselende fietstochten weer.

Het was wel een stuk meer uitzoeken en plannen dan we gewend zijn met een fietsvakantie. Dit in verband met de enorme hoeveelheid ferries die we moesten nemen tussen alle eilanden. Moet je boeken of kun je gewoon op komen dagen, gaan ze iedere dag, welke afstand kun je fietsen voor of na de ferry, etc etc.

In de praktijk kwamen we heel veel dagen op gemiddelde snelheden van 10km per uur… dat is wel heel laag, maar dat kwam door vertragingen die je oploopt door wachten op ferries, maar soms ook door tegenwind, klimmen etc.

Maar dat betekent niet dat je maar korte afstanden kunt afleggen. Eén van de grote voordelen van fietsen in Schotland in de zomer is dat je dagen heel lang zijn. Uiteindelijk hebben we het niet vaak heel laat gemaakt, maar het is ontspannen fietsen wanneer je weet dat als je moe bent, je rustig een uur pauze kunt nemen, want al moet je tot laat in de avond doorfietsen, te donker wordt het niet.

lees verder: dag 1 & 2