dag 16

datum zo 29-06-14
van – naar Tobermory (Mull), en met de boot naar Lunga en Staffa
km fietsen 5 km
verblijf Tobermory campsite

Wat een prachtige dag vandaag, De lucht is intens blauw en we gaan eindelijk op weg naar de puffins. Ik blijf de Engelse naam gebruiken want die vind ik zoveel leuker dan het Nederlandse ‘papegaaiduikers’.

Het is best een heel eind varen naar de Tresnish Isles, de eilandengroep waar Lunga het grootste eiland van is. Maar het is een prachtige tocht en het is heerlijk op het water. Lekker uitwaaien, genieten van het zonnetje en regelmatig prachtige uitzichten. Voordat we gaan landen bij Lunga varen we eerst nog om een aantal van de andere Tresnish Isles heen. We zien vreemd gevormde eilanden, Viking ruïnes en drijvend op het water de eerste puffins!

Dan landen we bij Lunga en na een korte klim struikelen we meteen al bijna over de puffins.  Overal waar je kijkt waggelen de koddige beestjes rond hun nesten. De gids vertelt ons dat de puffins eigenlijk erg blij zijn met al die bezoekende toeristen. Wij dienen als bescherming voor hun eieren doordat de eierrovers niet in de buurt durven te komen. Of ze echt blij met ons zijn kan ik niet zeggen. Maar duidelijk is wel dat ze niet erg bang zijn voor de mensen. We kunnen ze dus ook op ons gemakje bewonder en fotograferen. We hebben zoveel foto’s gemaakt dat ik het maar moeilijk vind om me hier te beperken tot  een kleine selectie.

Naast puffins ook nog hopen andere zeevogels. Tussen de koddige puffins zie je regelmatig alken (razorbills). Ook zwart-wit en ongeveer even groot als de puffins, maar een beetje hun ‘evil twin’ dan. Daar waar de puffins een tragikomische uitstraling hebben, met hun feestneus en licht treurige blik in hun ogen, vind ik de razorbills een soort ninja’s. Maar ook zij komen prachtig uit tegen die diepblauwe lucht.


Aan het uiteinde van Lunga bevindt zich een enorme rotspartij, helemaal bedekt met vogels. Het geluid en de lucht zijn niet te beschrijven.
We lopen weer terug, genieten nog wat meer van alle vogels die we zien en we gaan helaas weer terug naar de boot.

Maar de dag is nog niet voorbij! Want naast de Treshnish Isles gaan we ook nog Staffa bezoeken, een eilandje nog iets verder naar het zuidoosten. Staffa is de meest waanzinnige verzameling basalten kolommen. Vulkanisch van oorsprong, maar voor mij onbegrijpelijk hoe zoiets door de natuur gemaakt kan worden.

Ik geloof dat er mythes zijn over twee reuzen, de een in Schotland, de ander in Ierland die met stenen naar elkaar hebben gegooid en dat zo Staffa en Schotland en the Giants Causeway in Ierland ontstaan zouden zijn. Maar het kan ook zijn dat ik nu dingen door elkaar haal! Maar ik snap wel hoe dit soort verhalen zouden kunnen ontstaan. Na wat zoeken vind ik overigens een iets ander verhaal, maar wel met reuzen en een verband tussen de Giants Causeway en Staffa. Fingal’s Cave, de grot op Staffa zou mogelijk ook vernoemd zijn naar de Ierse reus Finn MacCool.

lees verder: dag 17