dag 10

datum wo 23-09-20
van/naar Julianadorp – Amsterdam CS – en dan trein naar huis
km fietsen 109,5km
verblijf thuis

Het weer slaat om

Het weer is nog goed ’s ochtends, maar er zit nat en koud weer in de planning. Omdat we in Nederland zijn is de keuze om maar gewoon naar huis te gaan heel verleidelijk. Het plan is om dat in 2 dagen te doen.

Ik ben wakker geworden met koppijn en een pesthumeur, maar het eerste stuk route is echt prachtig. Zee, duinen, bos. En omdat de weersverwachtingen na die prachtige weken voor het eerst minder zijn, is het relatief rustig op de fietspaden. Dus de eerste pak ‘m beet 50km zijn genieten, ondanks de krachtige tegenwind. Gelukkig ook redelijk wat bos, waar die wind wat gebroken wordt en je bijna 10km per uur harder kunt dan op open terrein.

Meer dijken en weilanden

Maar dan gaan we van de kust af. Minder tegenwind, maar meer weer over dijken en langs weilanden. Geen zin in… Monotoon en open voor de wind. Stukjes mee en stukjes tegen wisselen zich af.

In Utrecht lijkt het soms of 3/4 stad horeca is. Maar hier komen we vrijwel niets tegen, en wat we tegenkomen is dicht. We willen best wat te drinken, en liefst een lunch.
Als we een pontje op fietsen worden we er weer afgestuurd: kaartverkoop is niet op de pont. Gelukkig maar, want daardoor zien we aan deze kant van het water een snackbar! Tijd voor een late, maar warme lunch dus.

Zuidwesten wind, Naar het oosten fietsen voelt als wind mee, dan weer naar het zuiden en je staat bijna stil door de wind tegen, en weer mee en weer tegen… weiland links, weiland rechts, het is niet lelijk maar ik heb er geen zin meer in.

Waar overnachten?

Toch maar eens op zoek naar een camping? Hmmm niet veel in de buurt hier. De dichtstbijzijnde heeft geen pin, en wij hebben onze laatste contanten al gespendeerd. 15 km verder dan maar naar de volgende op de kaart. Ik probeer eerst te bellen, maar er wordt niet opgenomen. Boerencamping, ze zullen wel aan het werk zijn of zo. Maar aangekomen is de camping leeg en verlaten, het huis lijkt vervallen en onbewoond.

De volgende camping is bijna in Amsterdam… we zijn het zat. Dan maar helemaal naar Amsterdam en de trein pakken en naar huis? Maar dan zitten we midden in de spits en mogen de fietsen niet mee. Nou ja dan wachten we toch een uurtje? Is geen ramp.

Maar het laatste stuk plenst het opeens. Tijdens het fietsen geen probleem. Wachtend op je trein minder comfortabel als je doornat bent. Vooral heel chagrijnig om de ene na de andere trein richting Utrecht te moeten laten gaan. Plaats genoeg, maar de fietsen mogen pas weer na 18.30 de trein in.

lees verder: nabeschouwing