dag 8

datumVrijdag 29-12-2023
van/naarTromsø
verblijfClarion Collection Hotel With

Glibberend naar de boot

Inderdaad het is vroeg opstaan vandaag, maar ach: het is net zo donker als later opstaan!
De wegen en voetpaden in Tromsø zijn afwisselend helemaal schoon, soms ijsplaat maar met genoeg grit gestrooid en dan opeens stukken super-glibber ijs. Met mijn valpartijen in gedachten, steek ik de ijsvlaktes over als een oud wijf, met ministapjes en af en toe een ijzeren grip op Jurjan’s arm. Gisteravond met rugzak op was het helemaal een uitdaging, dus dit is al wel wat beter en we komen dan ook veilig aan bij de boot. Mooi op tijd voor een fijn plekje bij een raam.

We zijn blij als het als snel ietsje lichter wordt, want het uitzicht is waanzinnig mooi. We hebben vandaag reuze mazzel met het weer. Ja, het is behoorlijk koud, maar het is na een stel grijze dagen vandaag prachtig helder. Met aan de ene kant van de boot de net niet meer volle maan, en aan de andere kant zo’n vier uur lang de prachtige kleuren van de zon die net niet boven horizon uit komt. De meest uiteenlopende prachtige zachte tinten komen langs.

Walvis spotten in de kou

We varen een aantal uren door het fjord, alhoewel het geloof ik voor zuid-Noren geen fjord mag heten omdat het daar niet diep genoeg voor is. Maar hoe het dan ook heet: waanzinnig mooi is het wel. Al snel is duidelijk dat zelfs als we geen walvissen gaan zien, dit een geslaagde trip is.

Maar als kers op de taart krijgen we ook walvissen te zien. Een stel orka’s en een grote groep vinvissen. Helaas geen bultruggen, de derde groep die we tegen hadden kunnen komen, dus helaas geen acrobatische show. Maar de omvang van de groep vinvissen schijnt wel heel bijzonder te zijn, een van de biologen-gidsen zei dat ze nog nooit zo’n grote groep gezien had in de 7 jaar dat ze dit werk doet.

Ik ben vandaag overigens erg gelukkig dat ik een skibroek heb gekocht (en aangedaan). Daardoor is het buiten goed uit te houden, ondanks vrieskou en een fikse wind.

De soep die we bij de boeking mee besteld hebben blijkt een extreem lekkere, pittige, goed gevulde tomaten-linzen-kikkererwten-groentesoep te zijn. We besluiten nog een extra bakkie te kopen en worden aangenaam verrast door een gratis refill. Yummie!

Onverwachte extra’s

De terugreis is eigenlijk vrijwel geheel in het donker, dus we verwachten dat dat wat saai zal zijn. Maar we krijgen een hoop interessante info to horen van de gidsen. Over walvissen in het algemeen, en over orka’s en vinvissen in het bijzonder. Sommige dingen wisten we al wel, maar opvallend veel info die nieuw is voor ons.

We komen net op tijd terug in het hotel om nog te kunnen genieten van de ‘fika’, het lekkers wat ook al bij het hotel inbegrepen zit. Verwennerij vandaag! Sowieso is het tot nu toe allemaal erg lekker deze vakantie, op de chocolademelk op Narvikfjellet na dan…

Noorderlicht?

Als we ’s avonds net op het punt staan om te gaan slapen krijgen we van onze Aurora forcast app een boodschap dat er in de buurt mensen het noorderlicht waargenomen hebben. We zien in de meldingen inderdaad rondom Tromsø inderdaad verschillende meldingen.
We hijsen ons dus maar weer in warme kleren en lopen naar buiten. Daar zijn we duidelijk niet de enige mensen met zo’n app. Verschillende mensen staan naar boven te staren, rechtstreeks of via hun telefoon in de hoop iets te zien. De kans is met al die lichten van the City of Lights, het Parijs van het Noorden natuurlijk een stuk minder aanwezig dan daarbuiten. Na een tijdje geven we het toch maar op, we hebben er geen vertrouwen in.

We hebben geprobeerd om voor de 31e een northern lights chase trip te boeken, er was echter nog maar 1 plekje, dus tenzij iemand zich afmeldt, gaat dat ’m ook niet worden. Voor morgen zijn er nog wel 2 plekjes, maar dat gaan we niet halen met de bus. Dit hadden we ruimer van te voren moeten regelen, maar daar denken wij niet aan. Met de fietsvakanties weet je nooit waar je wanneer precies bent, dus we zijn gewend dingen last minute te regelen.

lees verder: dag 9