dag 4

datumMaandag 25-12-2023
van/naarStockholm – nachttrein richting Narvik
verblijfnachttrein

Oude stad en moderne kunst

Vanochtend is het helaas wel grijs. Voordeel is dat het iets minder koud is dan gisteren, en gelukkig nog wel net koud genoeg dat de af en toe vallende neerslag sneeuw is en geen regen.

We lopend wat door de stad, vooral door Gamla Stan, de oude stad. We komen alweer tot de conclusie dat Stockholm een fijne stad is om door te wandelen.

Hoewel het moderne kunst museum op een van de andere eilandjes dicht is, is het leuk om langs de buiten staande beelden te lopen. Vooral het 16-delige The Fantastic Paradise van Niki de Saint Phalle en Tingeli doet het goed, zelfs half ondergesneeuwd.

Thank you for the music

We pakken een pont en gaan weer naar Djurgården. Niet ver vanaf Skansen, waar we gisteren waren, is namelijk nog een museum dat open is tijdens de kerst: het ABBA museum. Lekker over de top, en leuker dan ik verwacht had.

We overbruggen de laatste paar uur door nog ergens wat lekkers te eten en drinken en ruim op tijd op het station te zijn.

Poolcirkel Express

Vannacht hebben we de nachttrein richting Narvik. Het stuk dat het meest voldoet aan het beeld dat ik heb bij de poolcirkel expres. 18 uur lang in dezelfde trein met onze eigen coupé.

Ten minste dat was het plan toen we boekten. Gisteren kregen we echter te horen dat er op het laatste stuk werkzaamheden zijn en dat het een iets minder relaxte rit gaat worden! We worden namelijk om iets van kwart voor 6 in de ochtend de slaapcoupé uitgebonjourd. Dan mogen we nog een paar uur in de trein verder, terwijl de slaapcoupés elders heen gaan. En helaas vanaf iets van half tien moeten we de trein inruilen voor een bus.

Poep. Ik reis vele malen liever met de trein dan de bus, en verderop in de vakantie hebben we ook al een stuk trein dat ingeruild is voor bus. Maar het is niet anders. Het meest zie ik nog op tegen het niet ontspannen slapen, omdat je belachelijk vroeg op moet.

lees verder: dag 5