dag 5

datumDinsdag 26-12-2023
van/naarNachttrein – Narvik
verblijfScandic Narvik, Kongensgate 33, Narvik

De nachttrein

De eigen cabine is klein maar relaxt, we kunnen het licht uitdoen en dan zie je buiten nog best veel. Het schudt wat veel om echt ontspannen te slapen, maar op zich hebben we lekkere bedjes. Gelukkig klimt Jurjan in het bovenste bed en kan ik het onderste bed pakken. Het middelste bed blijft leeg, dus ik heel heel sjiek hoofdruimte.

Ruim op tijd zijn we al wakker voor de eerste overstap. De vertraging van 40 minuten van gisterenavond is blijkbaar weer ingelopen, want op de verwachte tijd worden we de slaapwagons uitgeschopt. Nou ja niet letterlijk natuurlijk. Er blijkt dat we zelfs in een andere trein moeten stappen, maar die staat klaar aan de overkant dus dat stelt niet zo veel voor.

Alternatief vervoer

We zien nu buiten niets meer helaas, want in de coupé staat het licht vol aan. Ik doezel af en toe wat weg, en al best snel is het tijd voor de volgende overstap: die naar de bus.
Daar laten ze het licht binnen uit, wat resulteert in goed uitzicht. Ook al komt de zon niet echt meer op, de schemering laat door de vele sneeuw nog best veel te zien over. Sneeuw, sneeuw en meer sneeuw, boompjes, meer loofbomen dan verwacht maar wel vooral vrij klein, rotsen, bergen en meer sneeuw en zelfs een paar kuddes rendieren.

Bij de voorlaatste halte vertelt de chauffeur dat ie even moet omkeren om nog wat extra passagiers op te halen die we net voorbijgereden zijn. Dat omkeren loopt echter niet als gepland en de bus rijdt zich vast in een grote berg sneeuw. We worden allemaal de bus uit gestuurd, en met onze bagage moeten we de heuvel af, naar een andere bus.

Glibber glibber glij

Al met al komen we bijna 2 uur later dan gepland aan in Narvik. Wegens ontbreken van wc in de bus ontploft mijn blaas bijna, maar het hotel is niet ver.
Met rugzak op ben ik echter een stuk meer topzwaar dan ik gewend ben, en tot twee keer toe ga ik onderuit op een stukje bevroren stoep. Omhoog krabbelen is een uitdaging, en mijn knie is niet helemaal gelukkig met de situatie.

Als we om 14.00 inchecken in het hotel is het ondertussen toch echt donker. We hebben vanaf onze kamer op de 10e verdieping een leuk uitzicht over de stad. Grappig detail: precies hetzelfde kamernummer als in Stockholm (1011), alleen zit de tiende verdieping hier een stuk hoger, omdat er geen 4 kelderverdiepingen zijn.

We gaan er vandaag verder niet op uit. We zijn best veel in Narvik en er is vandaag niet echt wat te doen. Vanavond eten we in het hotel, er is blijkbaar niets open in Narvik tijdens de kerst, zelfs niet op 2e kerstdag, dus onze reisorganisatie heeft al voor ons gereserveerd.

lees verder: dag 6