Op zoek naar het Noorderlicht

datum22-12-2023 t/m 06-01-2024
type reistrein & busreis

Anders dan anders

Eindelijk een jaar waarin de corona restricties overal opgeheven zijn. Maar nog steeds durven we eind 2022 nog niet te boeken naar Zuid Korea. De gezondheid van mijn ouders gaat zienderogen achteruit en een reis boeken is verre van een ontspannen keuze. Als in maart mijn vader overlijdt is dat niet onverwacht, wat wel onverwacht is, is dat een korte tijd daarvoor mijn moeder er nog eerder tussenuit knijpt. Precies twee weken na elkaar begraven we eerst mijn moeder, en dan mijn vader.

Rouw en heel veel regelwerk doet ons besluiten om dit jaar geen grote, maar enkele kortere vakanties te doen.
Als eerste staat in het voorjaar een ezel-wandeltocht in Frankrijk gepland met een vriend. Jurjan gooit echter roet in het eten door een week voor vertrek zijn enkelband te scheuren tijdens de Zumba.
We plannen nog 2 andere korte trips: een heerlijk weekje in Berlijn, nu eens niet tijdens de kerst, wat we gewoonlijk doen, maar in de zomer. Want voor de kerstvakantie hebben we een ander plan.
We hebben een treinreis door Scandinavië gezien, dat lijkt ons wel wat. De poolcirkel express, we gaan op zoek naar het Noorderlicht. (Spoiler Alert: dat krijgen we niet te zien, maar toch is het een geslaagde reis!)

Laat het los

Behoorlijk buiten onze comfort-zone boeken we een behoorlijk georganiseerde, gelukkig wel individuele reis. Na al het geregel van dit jaar is het ook wel lekker om eens alles helemaal uit handen te geven. Zorgen over de kosten zijn er niet, zeker niet gezien de ruime erfenis. Gelukkig maar, want goedkoop is het niet. Alhoewel we uiteindelijk een dag of 3 gratis verlenging krijgen. Er moet namelijk van alles geschoven worden. Ten eerste omdat de oorspronkelijke veerboot die we op de terugreis zouden nemen failliet is gegaan. Vervolgens omdat er op kerstavond geen treinen rijden en uiteindelijk nog een keer omdat er met oud en nieuw uiteraard ook geen nachttrein rijdt. Vermoedelijk kostbare leermomenten voor de reisorganisatie, maar voor ons leuke meevallers.

Donkere dagen

Wat ik nog spannender vind dan het feit dat ik alle controle los moet laten, is midden in de winter naar het noorden te gaan. De eerste dag van de vakantie is het zonnewende. Dat betekent dat vanaf nu de dagen op zich weer gaan lengen. Maar voor ons zullen ze eerst juist korter en korter worden tot er geen daglicht meer te zien zal zijn. Midwinter poolnacht, ga ik dat trekken?

lees verder: dag 1