dag 6

datumWoensdag 27-12-23
van/naarNarvik
verblijfScandic Narvik

Prachtige uitzichten in de schemer

We staan niet extreem vroeg op, maar het is nog donker. Na alweer een lekker en uitgebreid ontbijt beginnen de paar uurtjes met schemer. We lopen even naar de haven voor een mooi uitzicht. Als we vervolgens op Google maps kijken hoe we bij precies bij het nabijgelegen Narvik museum komen, zien we dat dat pas om twaalf uur open gaat.

Online hadden we gezien dat de kabelbaan pas vanaf 15.00 zou gaan, wat we raar vinden want dan is het al donker. We zien boven ons echter de karretjes al bewegen. Het lijkt er dus op dat Google het mis heeft en we besluiten toch maar gewoon die kant op te lopen..

Het is vandaag niet koud, je kunt merken dat Narvik aan de Golfstroom ligt, want we zitten een end boven de poolcirkel en het is december. In mijn hoofd zou het hier minstens -20°C moeten zijn, maar het is rond het vriespunt. Het is dus met het naar boven klimmen als snel zo hard zweten dat muts en handschoenen uitgaan en ik zelfs besluit mijn vestje onder mijn jas uit te halen.

Hoe hoger hoe mooier

Hoe hoger we komen hoe mooier het uitzicht, genieten dus. Maar ergens zie ik op tegen de terugtocht: het is af en toe best steil, overal ligt sneeuw en ik ben mijn valpartijen van gisteren niet vergeten. Mijn knie doet ook nog best pijn, alhoewel gewoon lopen gelukkig prima gaat.

Bij de kabelbaan aangekomen kunnen we inderdaad gewoon mee. Ik snap nog steeds niet waarom ik in een kabelbaan absoluut geen last van mijn hoogtevrees heb, maar ach, alleen maar fijn.
Boven is de wind behoorlijk guur, dus we trakteren ons op warme chocolademelk, maar helaas, die is duur, weinig en vooral: niet te drinken. Er blijkt iets niet helemaal in orde te zijn met het apparaat, dus we krijgen na klagen allebei nog een iets betere kop. Die gaat nog steeds geen prijzen winnen maar deze is in ieder geval niet smerig.

De terugtocht doen we langs de iets langere, maar ook een stuk minder steile weg, dus geen valpartijen, hoera!
Het Narvik museum is zo’n typisch lokaal museum waar je alleen maar heengaat als je op vakantie bent. Wel grappig en inclusief gratis thee en koffie.

Als we buiten komen is het alweer helemaal donker. Mijn biologische klok raakt hier wel van in de war!
In het hotel zit ik dan al snel te doezelen, vanavond vroeg slapen! Verwachtingen voor het noorderlicht zijn sowieso weer niet best helaas, maar als er al wat is wordt het waarschijnlijk midden in de nacht. Maar eens afwachten of de Aurora app ons dan wakker maakt. En wie weet in Tromsø, of daarna als we nog een nachtje in Narvik zijn.

lees verder: dag 7