dag 1

datumVrijdag 22-12-2023
van/naarUtrecht-Kopenhagen
verblijfHotel Sct. Thomas, Frederiksberg Allé 7, Kopenhagen

Vroeg op

Om kwart voor zes gaat de wekker al. Wij zijn allebei geen ochtendmensen, dus dat is 2 uur te vroeg voor ons. Maar we hebben vandaag een lange rit voor de boeg, helemaal naar Kopenhagen. We zitten al in Duitsland als het buiten langzaamaan licht begint te worden.

De Poolcirkel Expres klinkt een beetje alsof het 1 trein is, een beetje zoals de Trans Siberië of de Trans Mongolië expres. Niets is minder waar, we zullen deze weken heel wat keertjes moeten overstappen en regelmatig ook stukken met de bus moeten overbruggen.

Vandaag hebben we een stadsbus en 3 treinen, dus heel wat keertjes overstappen. De tweede trein heeft een fikse vertraging, er is in Duitsland niets te merken van de befaamde Deutsche Grundlichkeit. Terwijl we wachten op onze trein horen we de ene na de andere melding van vertraagde en uitgevallen treinen. Gelukkig hebben we voor onze laatste overstap in Hamburg ruime tijd, dus we maken ons maar niet al te veel zorgen.

Toch al stress

Maar hoe dichter we Hamburg naderen, hoe verder de vertraging oploopt en we zien onze 40 minuten overstap verder en verder vervliegen. We vrezen dat de trein naar Kopenhagen straks al weg is of vlak voor onze neus wegrijdt. Dan moeten we 2 uur wachten op een al volgeboekte trein waarin we geen stoelen hebben gereserveerd. We hopen op een tweede optie: dat ze de trein even laten wachten zodat we een sprintje naar het overliggende perron kunnen trekken en nog net mee mogen.

Het wordt optie 3: ook de volgende trein heeft een fikse vertraging en we hebben alle tijd! Maar eens kijken of de komende 5 uur wat voorspoediger gaat! Comfortabele stoelen: check! We zijn goed blij dat we onze trein gehaald hebben. Online zien we namelijk dat de trein van 2 uur later vervallen is, dan hadden we dus gelijk 4 uur mogen wachten en zeker in een overvolle trein gezeten.

Trainlag bestaat dat?

Als we rond half 4 Denemarken inrijden gaat de zon al bijna onder. Dan is het nog een paar uur naar de hoofdstad.
’s Avonds eten we lekker (maar veel te veel) bij Madklubben, waar we al bijna in slaap vallen met een gevoel van jetlag, ondanks dat er geen tijdsverschil is en we ook al niet hebben gevlogen.

lees verder: dag 2