Meer aantekeningen zonder opmaak/kopjes/foto’s – wordt later verder uitgewerkt

Za 04-09-2021

Guderhandviertel-Wakendorf II

70km (waarvan +- 6km onnodig)

Campingplatz Ulmenhof

53°47′15.05″N 10°04′08.31″E

Bij het ontbijt vanochtend komt er een mooie rode eekhoorn door de rij bomen langs onze tent gehuppeld. Later vandaag springt er ook nog eentje vlak voor onze fietsen langs.

We fietsen het dijkje van gisteren weer terug naar de pont. We kijken onze ogen weer uit naar de mooie bakstenen patronen in de vakwerk boerderijen hier. Sommige zijn echt gigantisch, tot vier verdiepingen hoog. De mensen die dit hebben laten bouwen waren geen arme keuterboertjes…

We zijn mooi op tijd voor de pont, gelukkig maar, want de volgende komt pas om 12 uur…

Als we staan te wachten komt er een hele snelle waterbus langs, de golven die deze veroorzaakt doen de aanlegsteiger met veel misbaar heen en weer schudden. Het voelt alsof die loskomt. Dat gevoel zou wel meevallen als het hele geval niet een krijsende herrie zou maken. Ik weet een stukje te filmen maar het schudden valt niet heel erg op. Het geluid komt zowaar redelijk over.

Nadeel van zo’n pont is dat het je best een hoop tijd kost aan wachten en varen natuurlijk.

We hebben vandaag 2 opties: of er een redelijk kort dagje van maken en halverwege Lübeck op de camping gaan staan of een hele lange dag (+- 120 km) en echt vrijwel helemaal naar Lübeck gaan. Er zijn op dit traject namelijk wat weinig overnachtingsopties.

Gezien mijn gesukkel met rug en knieën en de verloren tijd met de pont gaan we maar voor de korte optie, geeft ook de tijd onze zoutkosten uit de shirts te spoelen!

De route kabbelt rustig voort, niet het interessantste stuk van de route, maar zeker niet vervelend.

Het laatste stuk is een lieflijk paadje, wat alleen redelijk druk is. We zitten zo te letten op wandelaars en fietsers dat we de afslag naar de camping volkomen voorbij sjezen.

Na een km of 3 te ver doorfietsen kijk ik toch eens beter waar de camping nou moet zijn. Oeps… nou ja zo wordt de dag toch iets lsnger dan gepland. Gelukkig was het geen vervelend stuk fietsen.

Zondag 05-09-21

Wakendorf II – Travemünde

71km

Kamperen bij de kanovereniging

53°57′24.26″N 10°52′32.81″E

We gaan weer terug naar het leuke maar extreem rechte fietspad. De eerste pak m beet 29km is op een kleine zigzag na ‘immer geradeaus’. Op een gegeven miment bedenken we beide: voormalige spoorban. En ja hoor: naa een paar km komt een bord met de uitleg dat het hier om een bahn-radweg gaat.

Overigens is het ook het ‘langste fruitpad’, met allerlei appel- en andere fruitbomen.

Vandaag is weer een uiterst leuk en afwisselend traject, veel offroad, door bos, langs rivieren, soms bizar smalle paadjes.

Ook Lübeck is weer mooi inrijden. Dat is wel het voordeel van Hanzesteden: er loopt altijd een rivier mooi tot in de oude binnenstad. Dus weer een superleuke route langs het water de stad in en later weer uit.

We zijn rond lunchtijd in de stad en vinden een leuk cafeetje met lekkere lunch in een heerlijk rustig hofje.

Na Lübeck hebben we alleen nog de gps-route, helaas geen uileg meer in de Fietsvakantiewinkel app, die alleen deel 1 van de Hanzeroute voert.

Doordat we de uitleg missen voert de gps ons bijna de snelweg op.

Dat hebben we 1x per ongeluk in Frankrijk gedaan, dat hoeft niet nog een keer.

Maar na een tijdje vinden we de shuttlebus die ons gratis via de snelweg door de tunnel brengt.

Dan op weg naar een camping zonder naam, die we op de maps app gevonden hebben. Vrij dichtbij maar daarna is het weer iets van 50km naar de volgende..

Het blijkt een kanovereniging te zijn waar leden en hun gasten mogen kamperen.

Jur bleek al wel eens gelezen te hebben over wandelaars en fietsers die bij kanoverenigingen in Duitsland terechtkonden.

En inderdaad: we zijn welkom!

Super leuk klein veldje, douchen bij de havenmeester en straks maar eens onszelf weer eens op een restaurantje tracteren.

Maandag 06-09-2021

Travemünde-Rakow

89km

Ostseeurlaub Rakow (Zimmer frei) – aanrader!

54°02′15.35″N 11°37′15.45″E

Echt een leuk plekje afgelopen navht bij de kanovereniging, met sympathieke mensen, in de buurt lekker gegeten, maar toch zou ik deze plek niet aanbevelen.

Het veld ligt in een drukke haven, en niet alleen pleziervaart. De hele nacht denderen grote vrachtschepen en nog grotere ferries langs op slechts enkele tientallen meters van onze tent. Het klinkt regelmatig alsof er een helikopter boven je hoofd hangt of een lange goederetrein voorbij dendert.

Dat gecombineerd met een beetje drukkende nacht zonder de ons beloofde flinke doorwaai, maakt dat ik niet best slaap.

Ik ben dan ook niet op mijn best als ik opsta, alles gaat op z’n elfendertigst en het liefst zou ik de hele dag in bed blijven met mijn fijne boek… maar niet hier!

Dus maar weer op de fiets. En we moeten gelijk flink aan de bak. De afgelopen dagen was het al duidelijk minder standaard vlak dan het eerste stuk. Maar nu gaan we op en neer en op en neer en nig een keer. Niet heel hoog, maar het zijn af en toe venijnige klimmetjes met heerlijke afdalingen.

Geen tijd om mezelf zielig te vinden. Gewoon een grote grijns op en gaan.

De route is weer lekker afwisselend met al snel de zee naast ons. Hoewel we die vaak niet zien, het bos loopt echt tot aan het strand.

Hanzestad Wismar kenden we allebei niet, maar het is een indrukwekkende. Deze keer helaas niet met een rivier de stad in, want deze ligt gewoon aan zee. Maar ook hier niks te klagen over de route.

Ook vandaag is het weer even puzzelen op de overnachtingsplek. Op ongeveer 50km fietsen zit een grote concentratie, want we zitten op een toeristisch plekje aan de Oostzee. Maar dat vinden we allebei nog te vroeg. We gaan gewoon verder en kijken wel wanneer we denken wat te moeten gaan regelen.

Via de Bett+Bike app vinden we een soort bed&breakfast, we bellen en ja: de 2persoonskamer is nog vrij, maar hij is er pas over een uur of 2.

Wij moeten zelf ook nog een stuk fietsen en met dit weer is even een uurtje buiten wachten geen straf.

Er staat een picknicktafel voor de deur dus daar zit ik nu te typen.

Er hangt op het pand ook een bord met Zimmer frei. De eerste die we zien deze vakantie. We hadden erop gerekend die regelmatig tegen te komen. Waarschijnlijk heeft corona ervoor gezorgd dat een hoop mensen daarmee gestopt zijn.

Dinsdag 07-09-2021

Rakow-Prerow

106km

Regenbogen kamp Prerow

54°27′30.43″N 12°32′28.7″E

Wat een gezellige plek we hebben gisteravond de hele avond zitten praten aan tafel met onze gastheer, een vriendin van hem en 3 motorrijders die er ook overnachten.

We worden volgestopt met allerlei eten en drinken tot ik bijna ontplof en we kletsen tot ik bijna aan tafel in slaap val. Niet erg laat overigens voor gewone begrippen, wel voor onze fietsslaaptijd…

We hebben lekkere bedden, maar ik slaap toch niet geweldig, waarschijnlijk gewoon teveel gegeten. Dat herhalen we de volgende ochtend aan het ontbijt waar onze gastheer weer toont het leuk te vinden om te koken en mensen te verwennen.

Een goed ontbijt is brandstof voor je fietsdag, en toch begin ik bagger. Waarschijnlijk staat mijn lijf in verteer-stand en is er geen energie over voor de benen.

Als ik dan ook nog heuvelop op kinderkopjes moet, geef ik het toch even op. Dan maar lopen, fiets naar boven sleuren, bijna in janken uitbarsten.

Maar dan volgt een leuk bosweggetje, en een heerlijke afdaling, eerst op asfalt en dan op weer een leuk bosweggetje en het humeur gaat weer in de grijnsstand.

Het gaat ondertussen lekker en als we weer bij zee aankomen is het op zich daar erg leuk en mooi.

Helaas vinden meer mensen dat en wordt het filerijden. Inhalen valt niet mee want ook van de andere ksnt komt een onaflaatbare stroom fietsers. De meeste zijn op e-bikes maar hoewel wij maar iets van 20 gaan, voelt het alsof we ze voorbij scheuren.

Het blijft de hele dag druk, maar gelukkig niet zo erg als dat eerste stuk.

En het feit dat het zo toeristisch is heeft ook voordelen. Geen problemen met rustplekjes en geen gebrek aan campings.

Als we na 80 km even stoppen om ons te oriënteren op overnachtingsplekken sreekt een wandelaar ons aan. Zij tipt ons een camping waar je in de duinen kunt kamperen, altijd leuk, ondanks het gevecht met het zand.

We besluiten dat het haalbaar moet zijn, zien nog wel dat het vlakbij een FKK strand is en hopen dat dat niet voor de camping geldt.

Dat is niet het geval. De camping is echter wel gigantisch, het lijkt wel een dorp, met winkels, restaurants, barretjes. Op zich handig want hier vinden we eindelijk campinggas blikjes.

Het is flink slepen met de fietsen door het mulle zand in onze zoektocht naar ons plekje, maar gelukt!

Nu maar zien dat ik op ons enorm scheve plekje een beetje kan slapen.

Woensdag 08-09-21

Prerow-Stahlbrode

97 km

Campingplatz Stahlbrode

54°14′05.23″N 13°16′52.73″E

Tijdens het koken en eten zat ik al helemaal in een kramp vanwege het scheve plekje. Het werd er niet beter op toen ik ging liggen. De matjes kunnen veel opvangen, maar dit ging toch echt te ver. Ik kon nog geen tien minuten zo liggen, hie moest ik de nacht doorkomen?

Zo moe, dit kon mijn rug niet aan. Dramaqueen Joke barstte in janken uit.

Uiteindelijk even al het beddengoed bovenop Jurjan gestapeld, de binnentent een stuk losgehaald en een hele lading zand van bult naar gat verplaatst. Niet perfect maar zo kun ik liggen, zo kon ik slapen.

De camping was overigens vanaf een uur of half tien zalug stil. Dat had ik dan weer niet verwacht.

Inpakken gaat ‘s ochtends wel wat langzamer: alles moet eerst ontdaan worden van zand, meer zand en nog wat zand.

We fietsen een stuk op met een Duitse man van 72. Een van de weinige fietsers hier die een beetje doorfietst. Hij moet ook wel, hij wil vandaag 130km fietsen op zijn geleende fiets. Respect.

Vandaag gaat een deel van de route over Rügen. De pont gaat echter pas over drie kwartier en er is ook een brug. Toch maar over de brug ook al roept het gevaarte dat we zien angstdromen op van de pont de Normandie… gelukkig blijkt er achter nog een brug te liggen die we heel relaxt over een fietspad kunnen oversteken.

Ik had het idee dat Rügen heel mooi was. Dat zal het vast zijn, maar ons stukje route is eerlijk gezegd vooral saai. We fietsen zo’n 30km bijna alleen maar langs kale boeren velden en wat dorpjes die me niet echt kunnen boeien.

Ik ben blij als we bij de andere pont aankomen. Dat tochtje is denk ik het stukje dat ik van Rügen het leukste vind…

Donderdag 09-09-2021

Stahlbrode-Wolgast

66km

PeeneCamp Wolgast

54°02′29.72″N 13°46′09.65″E

‘s Ochtends is het moment om je af te vragen: moet ik nou zo weer op de fiets stappen en de hele dag fietsen? Hoe leuk ik het ook vind, zin heb ik zeker niet altijd. De startzin ontbreekt een beetje maar gelukkig is de start juist reuze leuk.

De gps toont voor het eerste stukje een route langs de zee en een alternatief binnendoor. Aangezien we geen omschrijving hebben, hebben we geen idee wat het verschil is.

We kiezen de zeeroute, met het idee rustig te starten.

Al snel vermoeden we dat het alternatief is gemaakt voor mensen die niet van onverhard houden (er zijn nogal wat mensen die klagen over de hoeveelheid onverhard op deze route), want wat volgt is een superleuk, enigszins uitdagend, maar vrijwel overal te fietsen stukje offroad. Het gaat niet snel, maar met een grote grijns leg ik de eerste 8 km van de dag af.

Het is denk ik het leukste stukje route van de vakantie tot nu toe en zeker het leukste stuk van de dag.

Daarna is het, naast weer een mooie hanzestad en wat dorpjes, helaas weer weggetjes door voornamelijk lege velden en fietspaden langs wat grotere wegen, waar we de wind vandaag regelmatig tegen hebben.

Soms lijken we op bos aan te fietsen, om er helaas toch langs te gaan.

Regelmatig die ellendige kinderkopjes en op een gegeven moment de weinig geïnspireerde maar correct genaamde Betonweg.

Smalle banen beton die bijna een wasbord effect geven.

Gelukkig zijn er aan de zijkant stukken in de lengte gelegd, zodat je maar eens in de twee meter een knal krijgt ipv iedere 30cm…

De grijns van vanochtend waait helaas zo een beetje weg en we kiezen vandaag voor een korte dag.

Kunnen we ook weer es wat dingen spoelen en kan ik de bos stro op mijn hoofd eens wassen en ontknopen.

Vrijdag 10-09-21

Wolgast-Ferdinandshof

91km (waarvan deel omleiding en mislukte poging weer sneller op de route te komen)

G. Batske (pension)

53°39′42.03″N 13°53′05.51″E

Wat een warme klamme nacht met veel ruzie met muggen heb ik nog niet veel zin om te starten, maar meestal trekt dat wel weer bij dus daar gaan we. Als snel een redelijk leuke weg door het bos en joepie een afdaling. Als ik met redelijk veel vaart beneden aankom zie ik dat het eindigt in een redelijke zandbak. Ik zwabber alle kanten op, probeer rechtop te blijven en weet net op tijd te stoppen voor ik de brandnetels in gelanceerd wordt.

Ik sta te shaken en te giebelen van de adrenaline die door mijn lijf giert. Daar word je in ieder geval wakker van.

Als we na een wat saaier stuk weer een stuk langs water willen gaan fietsen is er een omleiding. Die ziet er deze keer behoorlijk grondig uit, dus we gaan de omleiding volgen. Aangezien er nogal weinig wegen zijn hier worden we wel heel erv de verkeerde kant op gestuurd. Op een gegeven moment zien we niet hoe weooit terugkomen op de route sls we de omleiding blijven volgen. Dus navigeren we zelf weer terug naar de route. Kilometers en kilometers over ellendige betonplatrn. Als we bij de route aankomen blijkt dat we echt nog niet verder kunnen. We worden het hele stuk weer teruggestuurd door een zeer behulpzame man die het fietspad aan het verbeteren is.

Dus weer kilometers terug over die betonplaten onder de brandende zon. Wat ben ik dankbaar dat ik een paar dagen geleden een nieuwe pet heb gekocht!

Het ergste is: als we een paar hinderd meyer verder door hadden gefietst, hadden we gezien dat de omleiding sl redelijk snel weer wat meer de goede richting op ging vis een pad dat op onze kaart wegviel tegen de dpoorbaan waar id lsngdloopt. Overigens weer meer betonplaten.

Wat ben ik dankbaar als de route op een gegeven moment het bos induikt! Sowieso vind ik hier in de bossen fietsen fijn, maar met hitte van vandaag is het extra fijn. De gevoelstemperatuur ligt in de schaduw van de bomen al snel een graad of 5 lager.

De kilometers lopen aardig op en op de kaart vinden we maar niks qua campings, hotels of andere opties. In het bos geen internet dus verder zoeken moet even wachten. Als we eenmaal weer ontvangst hebben zoeken via allerlei opties, maps, bett+bike, 1mitetent, campspace, airbnb… allemaal niks. Op het laatste moment bedenk ik dat ik Google nog niet heb geprobeerd, en hoera: 400 meter terug zit iets wat kamers verhuurd.

Een ruim appartement met giga bed, wat een luxe!

En hopelijk vannacht eens geen muggen die nog meer jeuk gaan toevoegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *