Notities van het laatste stukje van deze vakantie, nog niet nagekeken op typefouten en nog onopgemaakt en zonder foto’s. Dat volgt allemaal later.

Maandag 12-09-2022

Canterbury – Gravesend

96km

Jessamine House Hotel

51°26′30.77″N 00°20′20.15″E

Ik word raar wakker, rare dromen waar ik een beetje in blijf hangen, mijn darmen van streek, ik van streek. Enerzijds baal ik dat de vakantie bijna voorbij is, anderzijds zou ik nu het liefst gelijk weer thuis zijn.

In een niet erg lekkere bui stap ik op de fiets.

De route begint geloof ik best leuk, maar het gaat onopgemerkt langs me heen, en het is prachtig weer, maar genieten lukt vandaag nog niet. Ik blijf maar hangen in mijn rotbui, zonder echt goede reden.

Ik fiets door, omdat dat iig beter is dan het niet doen.

Jur heeft ook wel eens een betere bui gehad en voor hem is dit blijkbaar het moment om me te vertellen wat ik allemaal fout doe tijdens het fietsen. Ongetwijfeld allemaal terecht, maar het komt niet echt lekker binnen…

Gelukkig trek ik ‘s middags wat bij, ondanks dat lunchen steeds maar niet lukt.

Maar daar waar ik beter ga, doet de route dat niet. We komen in erg druk gebied en grote wegen spelen een belangrijke rol vanmiddag. We fietsen er langs, of moeten ze om de haverklap kruisen. We zagen nog niet eerder zoveel stoplichten per kilometer.

Campings zijn er ook weer niet echt veel langs de route, te korte afstand, te lange afstand, geen douche en wc.. we hebben er een op het oog die behoorlijk ver uit de route ligt maar op een nog doenbare afstand. Omdat het zo’n end uit de route is willen we toch maar reserveren. Maar als we na heel vaak proberen steeds niemand te pakken krijgen, kiezen we toch maar voor een hotelletje/B&B.

We gaan wat eten bij een Pools restaurant. Erg lekker, maar de porties zijn zo krankzinnig groot dat we blij zijn geen voorgerecht te hebben genomen. Mijn bord gaat niet leeg, ondanks de overgeslagen lunch.

Voor morgen vinden we alvast een camping aan de route op een okee afstand. We boeken maar eens een keer een dag van te voren.

Dinsdag 13-09-2022

Gravesend – Dobbs Weir

83km

Lee Valley Caravan Park

51°45′07.37″N 00°00′05.81″E

Vandaag ben ik gelukkig weer in betere doen! We beginnen wel weer met grote drukke wegen, maar ik heb al gezien dat dat nog geen 15km duurt en dat het daarna leuker moet worden. En inderdaad, de 15km zijn snel voorbij en dan gaan we van het ene uiterste in het andere: een paadje zo smal dat je geen tegenliggers wilt tegenkomen! Brandnetels en stekelige planten krabben aan onze blote benen en fietstassen. Maar wat vind ik dit vele malen leuker dan grote wegen!!

Na een paar kilometer wordt het ook al weer wat breder en we hebben de hele tijd het pad voor onszelf gehad.

Het durt niet lang voor we de Thames bereiken en richting Londen gaan fietsen in alle rust langs het Thames fietspad. In het begin vooral veel langs haven- en industriegebied. Niet mooi, maar toch vind ik dit wel leuk fietsen. Langzaam maar zeker komen we in bewoondere gebieden en moeten we het pad ook meer gaan delen met andere mensen.

In Londen zelf de grote fietsroutes volgen is stukken leuker dan de drukke wegen eromheen!

In Greenwich eten we een lichte lunch en steken we de Thames over om naar het noorden te gaan. De route wordt even iets meer sluip door kruip door, maar al snel komen we bij de river Lea / Lee en de bijbehorende Lee Navigation.

Vol narrowboats en vrijwel overal met een leuk tow path (wat ik een logischer naam vind dan het NL jaagpad).

Af en toe volkomen onduidelijk waar het de bedoeling is dat we wel of niet op het jaagpad meten/mogen fietsen, maar we komen er wel.

Jaagpaden staan niet bepaald bekend om hun heuvels, dus het is een grotendeels vlakke dag. Alleen helemaal op het eind hebben we nog een heuveltje te gaan. Het leuke kronkelpad daar lijkt me alleen niet door Britten aangelegd, zouden ze een Fransman ingeschakeld hebben? Ipv recht omhoog hebben we namelijk zowaar haarspeldbochten!

We hebben vandaag wat betreft het weer weerwens mazzel: er was vrijwel de hele middag regen voorspeld, maar naast een klein buitje hebben we met name wat spatjes die je zelfs geen miezerregen kunt noemen.

Pas als de tent staat begint het weer wat te regenen. Goeie timing!

Wat timing betreft: qua afstand nog anderhalve fietsdag, maar de boot gaat pas zaterdagavond! We proberen de boeking aan te passen naar 1 of 2 dagen eerder: helaas, volgeboekt!

Morgen maar eens kijken of we onze route nog wat kunnen uitsmeren.

Woensdag 14-09-2022

Dobbs Weir – Maldon

73km

Chigborough farm

51°44′32.36″N 00°42′58.11″E

De beste camping-ondergrond die we gehad hebben! Zo vlak en met lekker lang, vol gras, wat al een matje op zich is! Ik kan dan ook nauwelijks mijn bed uitkomen, zo lekker lig ik.

De route vandaag is afwisselend leuke stukkken, niet zulke leuke stukken en okee maar verder niet bijzonder stukken. Op een vrij lang stuk van het laaste kaliber moet ik heel nodig plassen, maar geen plasplekjes in zicht, geen cafeetje, openbaar toilet, discreet bospaadje of geschikte grote boom. Alleen maar net te drukke weggetjes met open velden en te veel huizen tussendoor. Bomen staan aan de verkeerde kant van de sloot of naast mensen hun voortuin.

Wat kun je dan opgelucht zijn als je een matig plekje rijdens een rustig moment vindt…

We overwegen nog te kijken of we de ferry misschien naar vanavond kunnen omboeken, maar dan moeten we vandaag zo’n 140km fietsen en dat wordt me toch echt te gortig. Een ander idee is de dagferry ipv de nachtferry, maar we zitten ook allebei niet echt te wachten op een hele dag rondhangen op een drukke boot. Dan lukt het toch om een hut te vinden voor de boot van vrijdagnacht! Dat in combinatie met de route nog iets verlengen en een paar korte dagen, klinkt goed.

We komen vandaag al weer redelijk vroeg bij de geplande camping, ondanks een relaxte pauze, starend over het water, bij een pub net wat eerder.

Daar vinden we niemand om ons te vertellen of er plek is, maar gelukkig lukt het om online te boeken en al snel staan we in het zonnetje, vrijwel alleen op alweer een mooi vlak, maar niet zo uber-zacht grasveld.

Nog maar even genieten van deze zomerse dag, vanaf morgen wordt het een stuk kouder.

Donderdag 15-09-2022

Maldon – Copdock (Ipswitch)

71 km

Tomcat Farm

52°01′25.3″N 01°04′28.06″E

Een van de dingen die me zeer beviel tijdens de eerste 2 weken van de vakantie was het volkomen ontbreken van muggen. De tweede helf van de vakantie is dat helaas niet het geval en afgelopen nacht zo dicht bij wat vismeertjes kun je er natuurlijk donder op zeggen dat je helemaal lek geprikt wordt.

Wel jammer van de verder zo lekker rustige camping waar het hardste geluid komt van het grazen van twee paarden en het felste licht van de net niet meer volle maan.

Als ik vanochtend de route vast een beetje bekijk op de telefoon, verwacht ik vandaag vooral rustige wegen en de typische weggetjes met heggetjes en een paar stukjes langs grote wegen.

We worden eigenlijk aangenaam verrast als er ook nog diverse paadjes tussen blijken te zitten. Een stuk grote weg kunnen we bovendien overslaan omdat op dat stuk er 2 opties zijn voor de ncn 1 en wij natuurlijk voor de paadjes kiezen ipv de grote weg.

De weg gaat wel wat op en neer maar het klimwerk is te overzien en maar zo’n 70km in de planning vandaag.

We proberen ‘s middags de camping te bellen, maar na 3 minuten wachtmuziek besluiten we er toch maar gewoon langs te gaan.

We zijn er al behoorlijk vroeg en dat is maar goed ook: de camping eigenaresse gaat zelf even op vakantie en eigenlijk neemt ze nu geen boekingen aan. We mogen toch een nachtje de tent opzetten, mits morgen niet te laat weg.

We waren eigenlijk van plan morgen wat uit te slapen, want nog maar iets meer dan 30km naar de ferry morgen en die gaat pas ‘s avonds.

We gaan ons vast wel een paar uurtjes vermaken in Harwich morgen.

Vrijdag 26-09-2022

Copdock – Harwich (via een omweg)

50km + ongeveer 9km ongetracked in Harwich

Stenaline ferry naar Hoek van Holland

51°56′47.7″N 01°15′23.39″E

Vannacht is het knap koud, we zijn dan ook blij dat vanochtend het zonnetje naar binnen schijnt. We weten dat het vandaag sowieso niet heel warm wordt, dus lange broek en lange mouwen dan maar! En geen padding in de broek, want maar iets van 30km vandaag toch?

Na een km of 10 denken we wel te weten wanneer we bij de footferry aan zullen komen en besluiten toch maar te reserveren, want klein bootje met beperkte plekken en gaat maar 1 x per uur.

Als ik probeer te reserveren zien we dat dat online in ieder geval vandaag niet meer lukt. Op zoek naar een telefoonnummer zie ik opeens de volgende tekst:

Due to strong winds forecasted on Friday 16th September, there will be no ferry service.

Oeps! Wat nu? We laten maps.me een alternatieve route berekenen zonder pontje en het valt mee: nog zo’n 40km vanaf hier. Wel blij dat we er nu achterkomen: we moeten namelijk weer helemaal terug naar ons startpunt van vandaag en anders was er nog 2x 23 km bijgekomen.

Nou ja, we hebben tijd zat voor dit extra stuk, minder tijd rond te hangen in Harwich. Nog iets minder tijd wanneer Jur zijn 3e lekke band van de vakantie krijgt…

In Harwich bezoeken we het lokale museumpje, en lopen we wat rond. Maar de wind is inderdaad stevig ondertussen en ijskoud. Daarnaast heeft het zonnetje plaats gemaakt voor wolken en wat spetjes regen.

Dan nog maar een pub in, voor een pintje en een spelletje terwijl MTV foute jaren 80 power ballads uitspuwt.

We reserveren voor het avondeten bij The Pier, een restaurant met erg lekker eten vlakbij de voetveer die we niet hebben kunnen nemen vandaag. We gaan voor driegangen en koffie/thee toe, want anders komen we veel te vroeg bij de ferry.

Dan komt de uitdaging: ondertussen is het donker en dan moeten we dus nog een km of 5 op een onbekende en deels onverlichte route.

Ik ben erg blij met een aantal dingen: vooral dat we fatsoenlijk licht op de fiets hebben, maar ook dat ik dit niet in mijn eentje hoef te doen en dat Jurjan voorop wil fietsen. Die ziet een stuk beter in het donker en schiet wat minder snel in de stress van onbekende verkeerssituaties.

Het is echt knap koud wachtend op de checkin en het boarden, gelukkig heb ik een trui bij de hand en mogen vandaag zowaar de fietsers en motorrijders boarden voor de auto’s (heb ik ook wel eens andeers meegemaakt)

Benieuwd of deze overtocht net zo rustig gaat worden als heen.

Za 17-09-2022

Naar huis

Helaas, de overtocht naar huis is niet zo rustig als heen. Was te verwachten aangezien het weer histeren al zo was dat de footferry niet ging.

Halverwege de nacht gezellig boven de wc hangen. Daarna gelukkig nog wel wat beter slapen. Maar al weer heel vroeg wordt je gewekt voor ontbijt en zo.

Brak ben ik en buiten is het kkkkkoud en nat. Dan nog 90 km naar huis? Gewoon omdat het wel leuk is het rondje af te maken? Nou weet je, de metro stopt naast de haven en dan is het wel makkelijk om maar gewoon met het OV te gaan. Zelfs dan regenen we op het kleine stukje van Utrecht CS naar huis nog nat met de ijskoude regen. Raar idee dat het hier pas nog bloedheet en kurkdroog was. Wat hebben wij het dan eigelijk goed gehad qua weer deze vakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.