Notities van ongeveer de 3e week, van een aantal dagen nog heel beknopt, nog niet nagekeken op typefouten en nog onopgemaakt en zonder foto’s. Dat volgt allemaal later.

Maandag 05-09-2022

Stoford-Ridge

76 km

Ridge Farm

50°40′47.56″N 02°05′19.31″W

Gisteren hadden we nog weer gezocht naar een beetje vlak stuk om de tent neer te zetten op dr rondlopende heuvel. De vlakkere stukjes waren echter zeer duidelijk camper-gericht met een oncomfortabel rooster in de grond. Het beste tent plekje hobbelde weer genadeloos.

Maar met een niet al te vol geblazen bed om wat hobbels op te vangen, een extra shirt in mijn kleding-kussen en een zoektocht naar een houdbare houding slaap ik toch beter dan de vorige nacht.

Het is nog even gedoe als het serieus gaat regenen: de tent is al een paar jaar aan vervanging toe en de regen waait bij een ventilatie-gat naar binnen. Jur merkt het omdat ie natte voeten krijgt. Aangezien alle ritsen daar nauwelijks gebruikt worden, lopen ze voor geen meter, maar na wat geworstel en de vloer dweilen kunnen we weer verder slapen.

Vanochtend schijnt de zon volop de tent binnen vanuit een schoongeregende lucht. Betere nachtrust, beter wakker worden en mijn humeur is vandaag dan ook stukken beter.

We weten ook dat we deze keer een leuk aantal campings op geschikte afstanden als optie hebben, wat enorm bijdraagt aan hoe ik op de fiets stap.

Het wordt even iets minder als we ergens komen en niet verder mogen omdat ze met het pad bezig zijn. Niet alleen mogen we niet verder, we moeten weer 3km terug omdat ze hier blijkbaar de omleiding pas aangeven nadat de boel al open ligt.

Natuurlijk is dit ook nog eens het moment dat het begint te regenen. En niet van dat subtiele, maar gewoon schuif open. We trekken de regenjassen aan, maar voordat we doorhebben dat de regenbroeken misschien ook wel handig waren, zijn de broeken al zo nat dat het geen zin meer heeft.

Ach, het is gelukkig niet koud en mijn humeur blijft zowaar overeind. Na een uur regenen lijkt het wat te minderen en lijken we zelfs iets droger te worden. We zijn bijna in Dorchester, op een mooi lunchtijdtip, als de timing ons nog even dwarszit. De schuif gaat nu echt open en er blijft niet veel droogs over.

We duiken het eerste plekje in waar we wat te eten kunnen krijgen en dat is gelukkig een goeie gok. Een vreselijk leuk plekje gerund door een leuke, praatgrage Poolse dame.

Als we voldaan en marginaal minder nat weet buiten komen, is het zowaar droog.

Met af en toe een schuchter zonnetje fietsen we de vrij makkelijke en redelijk relaxte route verder.

De gevonden hoeveelheid campings werkt nog niet helemaal zoals we dachten, sorry geen douche en wc-blok, de volgende niemand aanwezig en telefonisch geen gehoor, dan een met alleen caravans, maar Ridge Farm heeft zowaar een bemande receptie en een mooi vlak veld.

‘S avonds gaat het weer regenen en nog harder regenen. 80dB op het tentdoek is niet ons grootste probleem. Ook Engeland heeft deze zomer last van droogte. Je ziet het niet erg, het voelt regelmatig of we door een jungle fietsen. Maar je ziet het aan de campings: de grasvelden zijn kurkdroog, de bodem hard ingeklonken. Als het dan regent, kan het water nieg weg. Het duurt dan ook niet lang voordat het water de tent inloopt. Gelukkig zijn de fietstassen waterdicht, maar hoelang dat goed gaat als ze echt in een plas water staan weet ik niet… we pakken zo veel mogelijk in en stapelen alles zo goed mogelijk op op een zo hoog mogelijk stukje.

Onze matjes in de binnentent kunnen wel wat hebben, dus we zitten op onze matjes-stoeltjes met onze slaapzakken op schhoot, met de handdoeken maken we de boel droog waar het door de ondergrond heenslaat. Gelukkig neemt de regen af als we willen gaan slapen en langzaam maar zeker loopt ons binnentents meertje weer leeg.

Dinsdag 06-09-22

Ridge-Southampton

81km (of 84km als je de ferries meerekent)

Travelodge

50°54′02.78″N 01°24′16.83″W

Vanochtend is het nog grijs als we starten. Het is snel duidelijk dat vandaag een erg leuke route gaat worden. We zitten nu op de ncn 2 en die bevalt stukken beter dan de 26.

Wat een leuke route vandaag! Al vroeg in de route treffen we een ree op een leuk bospad, we gaan een heide natuurgebied op en hoewel get regenpak aan en weer uit en weer aan is, vermaken we ins kostelijk. Het voelt als de mooiste stukken hoge Veluwe, maar dan zonder de drukte, en dan ook opeens nog de zee! Die heb he dan wwer niet op de Veluwe!

We fietsen kilometers over de promenade (NB dit stuk mag je in juli en augustus niet fietsen!) met een flinke golvende zee naast ons en een geerlijke wind in de rug. Officieel mag je hier maar 10 mijl per uur, maar het is rustig, dus 16 km per uur met wind in de rug voelt toch wat raar.

Na een stuk met een pontje komen we al snel in the new forest, met bos en meer hei, meer hertjes en heel veel new forest ponies.

De dag blijft afwisselend: bospaadjes, kleine en grotere wegen, tracks door een weiland , grindwegen, verstopte paadjes die we gelukkig vinden door onze gpx track, nog een tweede ferry aan het eind van een belachelijk lange pier, paar je als voetganger met een treintje mee mag, maar daar kunnen onze fietsen niet in mee.

En dat met grotendeels wind mee, een paar bescheiden klimmetjes maar grotendeels vlak en vanaf het middaguur droog en regelmatig een bescheiden zonnetje.

Het is een van mijn favoriete dagen deze vakantie. Tot nu toe iig.

Woensdag 07-09-22

Southampton-Climping

90km

Cuckoo campsite

50°48′50.91″N 00°34′14.53″W

Snelle aantekeningen want laat

Regent als we weg willen gaan, maar zodra bij fietsen is het al droog.

Wat een grijze dag beloofde te worden, wordt een vrijwel droge en zelfs grotendeels droge dag. Blijkbaar tussen de buien doorgefietst.

Route begint goed, lijkt vervolg op gister alhoewel zonder bos en hei.

3 ferries vandaag, met de eerste de Pink Ferry werkelijk the cutest ferry EVER!

Kost wel hoop extra tijd en geld. Bij 2e ferry kun je geen enkeltje kopen. De 3e ferry komen we op onhandige tijd aan en moeten lang wachten. Maar geen straf in het zonnetje.

In de middag helaas veel langs drukke wegen. Dat slurpt energie. Dan stuk totaal niet bewegwijzerd, gpx leidt ons even langs kleinere weggetjeslangs vaag terrein eaar lijkt dat we er eigenlijk niet mogen komen.

Meer drukke wegen, maar gelukkig niet alleen maar, leuk stukje jaagpad langs kanaal en weer een stukje promenade.

Het is al vrij laat als we bij camping aankomen die we bedacht hadden: deprimerend veldje met wat dixies en zo te zien geen douches. Zien geen receptie, op interent: alleen vooruit boeken en minimaal 2 nachten.

Zou nog andere site in de buurt moeten zijn: we bellen, kunnen terecht met online boeken.

Internet belabberd dus heeft wat voeten in de aarde, mogelijk dubbel betaald…

Maar leuke camping met heerlijke douche.

Vanavond en vanacht missen de buien ons echter echt niet… we gaan zien hoe het vannacht gaat!

Donderdag 08-09-22

Climping-Seaford

61,5km

Wellington Hotel

50°46′13.51″N 00°06′06.03″E

Tja wat valt er te zeggen over vandaag? De eerste pak m beet twee uurtjes zijn redelijk relaxt fietsen, maar dan komt de regen. En die is in het begin nog redelijk te negeren, de ergste plons vermijden door even te schuilen, en vervolgens in regenjas met een wind in de rug is het goed te doen.

Maar net als de omgeving juist wat interessanter wordt krijgen we een echte wolkbreuk met zijwind met rukwinden. De weg verandert in een rivier, de telefoon begint zichzelf weer te bedienen waardoor de kaart steeds verdwijnt, de hekken van de wegwerkzaamheden zijn over het fietspad geblazen en de leuk is er wel vanaf.

In een bushokje schuilen we even tot het allerergste over is, maar het is niet de laatste wolkbreuk van vandaag. De buien die we gisteren hebben weten te ontlopen krijgen we nu dubbel en dwars op ons dak.

We hebben tijdens een zeer vroege lunch in ieder geval al een hotelletje geboekt en de laatste 15 km tel ik echt af. Natuurlijk blijkt de middag zodra we in het hotel zijn droog te zijn, maar we genieten maar gewoon van een middagje niks doen.

Leuk hotel trouwens, fijne mensen.

Vandaag overigens blij dat kleren en slaapzak nog in waterdichte zakken zitten, want dit weer was zelfs voor de Ortliebs te gortig!

Vrijdag 09-09-2022

Seaford-Jury’s Gap (Rye)

78km

Orca Campsite

50°55′44.75″N 00°49′39.74″E

Wat een feestje vandaag! Na een stevig ontbijt gaan we vandaag weer een erg leuk stuk route doen!

Vandaag mijden we de grote wegen en doen we relatief veel autovrije paden. Net uit het hotel gaan we vrij snel bij zee weg, maar dat is geen straf, we wirden al snel leuke paadjes ingestuurd, vrij veel onverhard waar het wel wat plassen en modder ontwijken is, maar dat is alleen maar leuk.

Een stuk in het bis rijden we een paar honderd meter achter een vos aan, die het pad blijkbaar ook leuk vindt.

We genieten, voor een groot deel door de leuke route, maar ook niet onbelangrijk: het weer werkt vandaag weer een stuk beter mee. Een hele heftige bui weet te vallen als we zitten te lunchen in Hastings. Dat was een potentieel einddoel van vandaag, omdat het in de middag weer zou kunnen gaan regenen en na Hastings er een vrij steile heuvel zit die we liever niet in de stromende regen doen: zeker de afdaling niet, die nog wat stijler is. Remmen doen het in de regen toch duidelijk een stuk minder goed.

Maar we komen de heuvel droog over en krijgen vandaag slechts een klein buitje op ons hoofd.

Vrolijk en mooi op tijd komen we op het kleine campinkje wat we naar lang zoeken hebben kunnen vinden.

Ze hebben gelukkig plek, want er zijn niet echt alternatieven in de buurt en hotels schijnen in dit stuk opeens minstens €300 per nacht te moeten kosten!

Zaterdag 10-09-2022

Jury’s Gap – Kingsdown

68,5km

Kingsdown International Camping Centre

51°10′56.29″N 01°23′59.83″E

Over de eerste +- 30km valt weinig meer te vertellen dan dat het niet vervelend is, maar vooral een beetje saai. Rustige weggetjes leiden ons langs enorme, lege akkers. Het is zo vlak dat je je bijna in de polders in Nederland waant. De enige afwisseling wordt gevormd door af en tor wat huizen of een weiland met wat schapen.

We zijn blij als er in verte weer wat heuvels verschijnen.

Gelukkig wodt het gevolgd door een paadje dat net doet of het een bospaagje is, waar we weer wat modder kunnen ontwijken en een stuk promenade waar we tijdens het slalommen om de fietgangerd kunnen genieten van het uitzicht op zee.

Dan komen de white cliffs of Dover in zicht en wordt het nog even hard werken met verschillende wat langere klimmen van rond de 9%.

Ze zijn te doen, maar zweten is het wel! Zeker omdat heg vandaag oppens weer een heerlijke zomerdag is.

We zijn al vroeg op de camping, zodat alle klamme spullen, inclusief wijzelf, een keer weer lekker kunnen drogen in het zonnetje.

Morgen staat er helemaal een korte dag op de planning, gaan we wat toeristisch doen in Canterbury.

Zondag 11-09-22

Kingsdown-Canterbury

43km

Travelodge Chaucer Central

51°16′36.97″N 01°05′06.95″E

Hoewel we ons voorgenomen hebben om uit te slapen, lukt dat niet echt, op onze gebruikelijke tijd van half 8 staan we op. De kromming van de heuvel ligt niet ideaal en de zon brandt ons de rent al uit.

Prachtig weer vandaag! En een korte ontspannen rit. We hebben al een early checkin geboekt, maar we hebben deze vakantie nog niet zo door kunnen rijden.

Geen hekjes of andere fietssluisjes, en hoewel afwisselend niet heel foto-geniek, rustige weggetjes, grotendeels op glad asfalt, geen onmogelijke klimmen waar je een half uur van uit moet puffen.

Het allerlaatste stukje voor Canterbury doet nog een beetje zijn best om ons te vertragen met een bescheiden klim op een onverhard bospad.

Maar we zijn toch nog een half uur te vroeg bij het hotel. Gelukkig geen probleem, onze kamer is al klaar en we mogen zelfs de fietsen naar binnen rijden.

Canterbury is een leuk oud stadje en natuurlijk willen we de kathedraal even bekijken, maar steigers, rijen mensen, boa-achtige typjes met dranghekken en een behoorlijk hoge toegangsprijs doen ons toch besluiten te kijken of we er om heen kunnen lopen en ‘m zo te zien.

Dat valt niet mee! We zien vanalles maar vrijwel overal is de kathedraal eigenlijk ergens achter verstopt!

Wel lopen we zo tegen een schattig kaaswinkeltje aan en we besluiten dan daar maar de entreekosten van de kathedraal uit te geven aan een heerlijk kaasplankje. Goed besteed wat mij betreft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.