Za 28-08-2021

86,5 km + 11,5 zonder bagage

Utrecht – Deventer

Stadscamping Deventer / camping de Worp

52.248047, 6.152576

Familiebezoek

Aangezien we een stuk Hanzeroute gaan fietsen Jurjan’s ouders in een Hanzestad wonen is de keus snel gemaakt: dag 1 fietsen we naar Deventer. Halverwege doen we een lange koffie/thee- en lunchpauze bij mijn ouders en ‘s avonds laten we ons een maaltijd voorzetten door Jur’s ouders.

We hebben om onszelf het niet meteen te zwaar te maken op dag 1 een kortere route gekozen dan wat we gewoonlijk doen. Prima route, maar wat aan de saaie kant.

Dat wordt wel duidelijk uit de wegennamen: Amersfoortseweg, Amersfoortsestraat, Apeldoornseweg, weer een Amersfoortsestraat, kilometers en kilometers langs de provenciale wegen.

‘Makkelijk doorfietsen’ betekent rechtdoor en meer rechtdoor, gelukkig veelal wel langs bos.

De camping in Deventer was ons vorig jaar prima bevallen, dus dat doen we nog een keer. Dit jaar is het echter een stuk drukker en staan we naast een luidruchtige partytent met vuurkorven. Over een kwartiertje moet het officieel stil zijn, we zijn benieuwd. Daarnaast komt er een bak herrie uit vermoedelijk een voetbalstadion deze kant op drijven.

Het ouwe wijf wil na de eerste fietsdag, na te weinig training wel graag kunnen slapen.

Zo 29-08-2021

73km

Deventer-Giethoorn

Camping de Sloothaak

52.718061, 6.091398

Een troosteloze dag op de dijken

Ik zag best op tegen vandaag. De geplande route is grotendeels vergelijkbaar met het stuk wat we vorig jaar vanaf Deventer hebben gefietst. Dijk na dijk na dijk. En net als vorig jaar staat er een stevige noorderwind, dus tegenwind.

Gelukkig hebben we er dit jaar geheel gratisch ende voor niets een heleboel regen bij. Het duurt dan ook niet lang voordat we ondanks de regenjassen doorweekt zijn. Ik heb het koud in mijn optimistisch aangetrokken korte broek, mijn rug doet zeer, en ik ben bizar slecht met tegenwind. Leuk joh vakantie 😉

Er is op het eerste stuk van de route niets om even pauze te houden, maar gelukkig gaan we – anders dan vorig jaar – rond lunchtijd door het centrum van Zwolle, dus we tracteren onszelf op een lange pauze met warme drankjes en luxe broodjes.

Vanaf half 2 komt er eindelijk een eind aan de onophoudelijke buien. Niet dat het helemaal droog blijft, maar wisselvallig is vandaag een vooruitgang.

Een stukje voor Giethoorn (ik denk in Belt/Schutsloot) tracteren we onszelf op nog een pauze en een lekker biertje. Het extreem bruine café is tevens extreem schuin weggezakt in de zachte veengrond. Dat zit niet erg lekker, maar het biertje maakt een hoop goed.

Het biertje maakt ook het volgende stuk fietsen hilarisch. Op extreem smalle fietspaadjes met krankzinnig veel bruggetjes giebel ik wat af omdat ik mezelf al bijna de plons in zie rijden. Gelukkig gaat het allemaal goed en komen we veilig bij de camping in Giethoorn aan, waar ons een heerlijke hete douche en af en toe zelfs een zonnetje opwachten.

Naast de camping zit een eetcafé, we gaan ons vanavond maar eens wat extra verwennen.

Maandag 30-08-2021

Giethoorn-Gasselte

84km

Camping het Horstmannsbos

52°58′07.56″N 06°48′28.49″E

Nachtelijke annecdote:

JJ: zie je wel ik dacht al dat ik opgegeten werd

Ik: mug?

JJ: nee er zat een naaktslak aan mijn hoofd te knabbelen.

Het verschil met gister kon haast niet groter zijn. En daarbij heb ik het nog niet eens over de stilte op de camping vannacht waar we al vroeg op de avond na een heerlijke maaltijd in een diepe, lange slaap vallen.

Vandaag is het heerlijk weer, geen druppel regen, een aangename temperatuur met veel zon. En ja, nog steeds veel tegenwind maar daar waar die gisteren op de dijken niet te ontkomen was, hebben we vandaag veel bos en hei en wordt de wind door de bomen behapbaar gemaakt.

De route is afwisselend, de paadjes en weggetjes zijn leuk en het lijkt wel of de mensen een stuk socialer zijn dan vorig jaar.

Kortom, ik heb het naar mijn zin vandaag! Ik wil dan ook wel langer doorfietsen, maar helaas: mijn rechterknie, die de hele dag al een beetje zeurt, begint echt pijn te doen. Tijd om naar mijn lijf te luisteren en blessures te voorkomen.

De camping heeft o.a. Een stel plekken in het bos, waar verder niemand staat. Heerlijk.

Misschien wel een camping om eenst terug te keren als we eens echt kamp Westerbork willen bezoeken. Daar ging onze fietstocht vandaag nml dwars doorheen, maar zo laat op de middag dat niet goed voelde om dat er zomaar even bij te doen.

Zelfs fietsend maakte het al indruk.

Dinsdag 31-08-2021

Gasselte (NL) – iets ten noorden van Börger (DE)

87 km

Campingplatz zum Naturpark

52°56′33.15″N 07°34′50.21″E

De route begint saai vandaag. Dat geeft veel tijd voor aandacht voor de gebuikelijke ongemakken van een slecht getrainde vakantiefietser. Rug, billen en knieën lopen allemaal te zeuren, maar het is vooral de rechterknie die echt serieus pijn doet. Ook als na een kilometer of 11 de route leuker wordt.

Het is heerlijk fietsweer, ik heb zin om te fietsen, maar die knie!

Dan maar rustig aan met veel pauzes. Bij rust voel ik niks, maar zodra ik weer opstap is het gelijk weer mis.

Een ding weet ik zeker: ik wil vandaag iig tot in Duitsland komen. Eindelijk weer eens het buitenland in.

Na een km of 50 zitten we in een mooie omgeving met diverse campings. Maar ze ogen deprimerend en mijn zin om verder te gaan wint het van mijn gezond verstand. Een km of 10 verderop zit er toch weer een camping volgens de kaart. Dat moet ik nog wel redden. Alleen daar aangekomen lijkt de camping geen ingang te hebben. Alleen hekken met verboden voor onbevoegden (maar dan op z’n Duits wat nog minder welkom klinkt).

Dus sleep ik me nog maar weer verder naar de eerstvolgende camping die helaas een heel stuk verder ligt.

Campingplatz zum Naturpark klinkt mooier dan het is, maar de eigenaar is hartelijk, de douche warm en de stoelen die in het hutje staan wat we mogen gebruiken zitten zeer comfortabel.

Woensdag 01-09-2021

Börger-Moorbek

79km

Campingplatz Gut Moorbeck

52°56′28.71″N 08°19′34.14″E

De dag start koel en grijs en ik heb wat onrustig geslapen. Ik start wat lamlendig maar het is eigenlijk prima rustig fietsweer en ik begin na mijn stretch van vanochtend eigenlijk pijnvrij!

De route is afwisselend en heerlijk rustig. Als na 20km de knie toch weer begint te zeuren kan dat de pret niet drukken.

Wat iedere keer weer naar voren komt, is het enorme verschil met vorig jaar, toen het regelmatig file fietsen was achter de senioren op e-bikes. Mijn hoofd komt in een soort ontspanning die ik de afgelopen 2 jaar maar weinig gekend heb.

De Duitsers zijn hier gul in het plaatsen van bankjes en picknicktafels dus we kunnen regelmatig relaxt pauzeren. Zeker geen straf, vooral niet als het zonnetje ook nog eens doorbreekt. Een aantal keren ga ik even bovenop zo’n tafel liggen om mijn rug en bilspier te stretchen, want ik heb ondertussen het idee dat het daarvandaan komt en niet zozeer uit de knie zelf.

Het stretchen lijkt in ieder geval te helpen. Ik houd de knie op zeur-niveau met een enkele pijnuitschieter, ipv zoals gisteren op pijnniveau met regelmatig vloek-tier-en-jank-drama-heftige-pijn-uitschieters.

Toch hebben we er maar wel voor gekozen om vandaag redelijk vroeg te stoppen en met een flesje wijn en een boekje nog wat op de camping van het zonnetje te genieten. Hopelijk gaat de knie (rug/bil) morgen nog wat beter.

Donderdag 02-09-2021

Moorbek-Tarmstedt

92 km

Campingplatz Rethbergsee

53°12′55.43″N 09°05′39.05″E

Wat kan een mens een hoop slapen! Ik noem het een fietsvakantie maar ik slaap meer uren dan ik fiets.

Vandaag behoorlijk lang gedaan over de 92 km. Enigszins sjagrijnig want mijn inschatting was dat het vandaag zo’n 65 km zou zijn. Lichte inschattingsfout…

Mijn lijf werkt nog steeds niet erg mee en ik heb een niet-zo-heel-veel-zin-dag. Toch bevat de dag best een heel aantal leuke momenten.

Vooral de bospaden doen het weer goed. En Bremen heeft het goed voor elkaar voor wat betreft de stad groen in- en uitrijden.

Minder fijn is dat ik ergens mijn pet verloren ben, waarschijnlijk laten liggen bij het restaurant waar we een late lunch hebben gedaan. Maar ik kwam er pas een km of 10 later achter. Toch maar niet terug fietsen!

Vrijdag 03-09-2021

Tarmstedt-Guderhandviertel

93km

Campingplatz Nesshof

53°32′30.87″N 09°36′52.09″E

Voor ons schiet een hertje het bos uit en een maïsveld in. Zouden hertjes ook maïs eten?

Bos en maïsvelden krijgen we vandaag veel te zien. Vooral de ‘Waldwegen’ maken mij blij.

Na een niet zo’n zin dag heb ik het vandaag enorm naar mijn zin. Het lijf werkt nog niet helemaal mee, maar de omgeving en het weer wel.

In de tweede helft van de dag ook nog een stuk langs water. De route langs de Elbe is het meest drukke en toeristische van de dag, maar het is er wel erg leuk fietsen, zeker met een lekker windje in de rug en een fris biertje in de buik.

De meest gunstig gelegen camping ligt op een eilanje in de Elbe. Klink aanlokkelijk, maar op de site lezen we dat de fietsen dan op het vaste land moeten blijven. Caravans willen ze wel overzetten, maar fietsen niet. We hebben geen zin om met de fietstassen te gaan lopen zeulen en kiezen dus toch voor een camping een stuk voorbij de pont die we morgen naar de overkant van de rivier moeten nemen.

Betekent dat we morgen dus een stuk dezelfde route terug moet nemen, maar het is een leuk kronkelfietspad over een smal dijkje, lijkt me geen straf!

Op de camping is het vrijdagavond- pizza-avond, we gaan maar eens kijken if ze een beetje okee pizza kunnen bakken hier.

Vandaag is dag 7, de eerste week zit er al weer op!

Wat een mazzel met het weer! En de voorspellingen voor komende week zijn ook goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *