Voorlopige route Kazachstan & Kirgizië

Even een multi-task dagje vandaag 😉 Het grootste deel van onderstaande heb ik op mijn telefoon zitten typen terwijl bij de kapper mijn grijze uitgroei weer langzaam dieprood werd. Het afronden en bijwerken ervan doe ik terwijl in de oven de bodem voor de taart voor morgen (wanneer we in mijn familie een stuk of vijf verjaardagen tegelijk vieren) in de oven staat en de banketbakkersroom staat af te koelen.

Maar ik dacht: even wat melden over onze plannen en de route. We hebben ondertussen een voorlopige route in gedachten. Zoals in de vorige post al gezegd, is ons eerste inspiratiepunt de route van toko op fietsvakantie van een jaar of 10 geleden. Maar dat was maar een beginpunt en daar zullen we toch op een aantal punten van af gaan wijken.

Zwaar beginnen

Dat begint meteen al in Kazachstan. Reden zij over de grote weg in twee dagen naar de grens met Kirgizië, wij willen kiezen voor een van twee alternatieve routes. We hoorden van een kleinere weg die redelijk parallel langs de grote weg loopt, langs een kanaal (Big Almaty Kanal). Dat klonk ons al beter in de oren. Maar het ziet er naar uit dat we toch nog voor een andere route gaan kiezen. Nog wat zuidelijker liggen wat plekken die we graag willen zien. Over het Assy plateau, langs de Turgen Gorge en de Assy Turgen Observatory. Dit betekent wel meteen klimmen en ploeteren op slechte wegen en meteen wennen aan de grote hoogte… En dat gaan we zeker niet in twee dagen redden.

Vervolgens komen we ook nog in de buurt van Charyn Canyon, wat eigenlijk een reeks canyons is. Wat we lezen is dat je daar eigenlijk 2 of 3 dagen voor uit moet trekken, dus dat wordt even kijken of we dat wel of niet kunnen inplannen in ons schema.

Kyrgizië

Als we de grens over zijn, gaan we richting van Yssik-Kul, het grote meer van Kirgizië. We zullen wel wat dagen langs de zuidkust van dit gigantische meer fietsen. Ergens halverwege willen even van de route af om Skazka canyon te bezoeken. Het staat ook wel bekend als Fairytale canyon… de foto’s hebben mij al betoverd. Er moet ook nog een monument voor Yuri Gagarin in de buurt zijn, dus wellicht daar ook nog langs.

Dan nog langs het wat meer toeristische meertje Song Kol om daarna ook weer af te wijken van de toko route. Ik had op een blog een prachtige foto gezien van een pas in de buurt (Karakeche). Ik werd helemaal gelukkig van die foto, dus nu willen we ook een stuk van die route opnemen.

Een alternatief voor de vreselijke tunnel hebben we nog niet. Alhoewel we gelezen hebben dat er tegenwoordig wel ventilatie is. Dus we zullen zien of we een lift kunnen regelen (ik hoop het), of toch gaan bikkelen.

De gemiddelde dagafstand met onze ‘ongeveer’ route is zo’n 50km per dag. Geen enorme afstanden dus, maar gezien de hoeveelheid bergen, slechte wegen en grote hoogtes (adem happen op 3km hoogte!) hoop ik dat we het gaan halen, met genoeg tijd voor wat extra sightseeing.
En anders kijken we of we op het eind wat kunnen regelen met een bus of andere vorm van transport. Als ik het goed begrijp gaat er ook een trein van Bishkek naar Almaty, dus dat is altijd een optie om de laatste paar dagen in te korten tot een trip van 14 uur…

We hebben er zin in!! Maar voorlopig nog even geduld oefenen…

Click title to show track
ongeveer de geplande route

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.