De volgende reis!

We hebben het plan opgevat om de volgende vakantie naar Japan te gaan. Afgelopen jaar waren we naar Malawi waar 1 van onze nichtjes voor onderzoek voor haar master zat, en dit jaar zit haar zus dus in Japan. Goeie reden om eindelijk maar eens naar het land te gaan dat verschillende familieleden al jaren in zijn ban heeft.

De tickets zijn geboekt. Heen naar Fukuoka en een week of 5 later weer terug vanaf Tokyo. Oftewel, we gaan fietsen van Fukuoka naar Tokyo. En afhankelijk van hoe snel dat gaat, hopen we te eindigen met een aantal dagen of zelfs een weekje Tokyo.

We hebben er zin in. Ik verwacht dat de contrasten met onze reis in Malawi  reusachtig groot zullen zijn. Ander klimaat, andersoortige natuur en cultuur, betere wegen, ander eten en heel, heel heeeeel andere wc’s.

De route

Wat we weten is dat we gaan fietsen, de tent meenemen, de kookspullen waarschijnlijk niet en de regenspullen zeer zeker wel.

Voor de route gaan we gebruik maken van ‘The length of Japan‘, een stuk meer vastgelegd dan we gewoonlijk doen. Gewoonlijk knopen we stukken lange-afstands-routes aan elkaar, of kijken we gewoon op de kaart waar we eens heen zullen gaan. Nu houden we ons dus bij 1 route. Lijkt ons even de veiligere optie… want de taalbarrière is groot, zelfs na een beginnerscursus Japans. Starend naar de ‘Touring Maples’ kaarten / atlasjes kun je vaak niet eens de namen van steden herkennen…

We doen deel 1 van de route Fukuoka tot Tokyo, met als alternatieve keuzemogelijkheid vanaf Kyoto niet door de Japanse Alpen, maar via het stuk Tokaido.

Afwegingen

Van Fukuoka tot Kyoto staat dus redelijk vast qua route (ik geloof dat ook hier een enkele alternatieve optie in zit, maar dat zijn kleinere beslissingen). Maar in Kyoto gaan we beslissen of we via de Alpen verder gaan of meer via de kust. Ze hebben allebei zo hun voor- en tegens.

Optie 1: via de Alpen

voordelen

 • dit is vermoedelijk de mooiste route van de twee
 • dit is in ieder geval minder door steden fietsen, dat maakt het navigeren makkelijker
 • deze heeft de route-beschrijving de juiste kant op

nadelen

 • wij zijn niet de beste klimmers en het zijn fikse bergen waar je over moet
 • sommige stukken kunnen nog sneeuw hebben!
 • sommige stukken zal het kopen van eten net wat lastiger zijn

Optie 2: via de oostkust

voordelen

 • dit is de kortere route, dus als we niet zo snel gaan, kan het noodzakelijk zijn deze te kiezen
 • dit is minder klimmen, dus minder zwaar
 • deze gaat langs mt. Fuji

nadelen

 • erg veel stedelijke gebieden, drukker verkeer, lastiger navigeren
 • de routebeschrijving (die je juist nodig hebt wegens veel stedelijke gebieden) gaat eigenlijk van Tokyo naar Kyoto, dus alle aanduidingen waar je af moet slaan en zo in de beschrijving heb je niet zoveel aan.
 • minder natuur

Voorlopig hoop ik dat we het gaan redden door de Alpen heen, dat heeft mijn voorkeur. Maar zoals gezegd: we zijn geen fantastische klimmers… Gelukkig hebben we flink veel tijd.

We hebben er vreselijk veel zin in!

nieuwsberichten op deze site over Japan:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.