Een kennismaking met Japanse wc’s

Je ontkomt er niet aan: als je je aan het inlezen bent over een reis Japan kom je verhalen tegen over de Japanse wc’s. Ik was dus gelukkig niet helemaal onvoorbereid toen we bekaf aankwamen op het vliegveld van Fukuoka. Het was vroeg, ik had vrijwel niet geslapen en we hadden net onze fietsen in elkaar gezet. Voordat we ons in het grote stadsverkeer zouden begeven wilde ik nog wel even langs de wc. Ik was blij dat ik al wat gelezen had, want anders zou ik enigszins overdonderd zijn door de grote hoeveelheid knopjes om de vele functies te bedienen.

Hier kan ik echt zonder

Als je wilt kun je de meeste functies van die wc’s overslaan, maar er is er eentje waar je regelmatig (gelukkig lang niet altijd) mee geconfronteerd wordt, die alleen te vermijden is door boven de wc te blijven hangen: de verwarmde wc-bril. Een enkele koude nacht op een berg-camping daargelaten is dit iets wat ik vreselijk vond! Het is zomer, de nachten koelen nauwelijks af, je zweet je te pletter, nee dat was echt energieverspilling. In de winter zal het vast plezierig zijn. Maar wie denkt dat het een goed idee is om die dingen ook aan te zetten als het boven de 20 of zelfs boven de 30 graden is… Een enkele keer was er een knopje waarmee je ‘m uit kon zetten, of in ieder geval minder warm. Daar maakte ik dan dankbaar gebruik van.

Een andere bizarre functie waar ik meteen de eerste keer al mee geconfronteerd werd was de ‘flushing sound’. Een geluid bedoeld om je eigen wc-geluidjes te verhullen voor de andere mensen in de wc’s naast je. Want oh oh oh, iemand anders zal toch eens horen dat je naar de wc gaat!

Hier kan ik wel aan wennen

Wat sowieso geweldig is, is de enorme aanwezigheid van openbare toiletten in Japan. Altijd gratis en vrijwel altijd heel schoon. Langs de weg, bij iedere supermarkt en konbini (convenience store), bij tempels, in parken… alleen op enkele bergpassen waren ze soms niet voorhanden. Ik had het niet verwacht, maar tijdens onze fietstochten hoopten we iedere keer weer op zo’n ‘billen-was-wc’. Het bleek echt plezierig om een paar keer per dag de zweetbillen te kunnen wassen. Ik heb nog nooit zo weinig last gehad van rauwe billen tijdens een fietsvakantie…

Variaties

De typische Japanse hi-tech wc is niet het enige type dat je tegenkomt. We zijn denk ik ongeveer net zoveel hurktoiletten tegengekomen als hypermoderne knopjes-monsters. En ook dat wat wij hier als gewone wc beschouwen is niet ongebruikelijk, hoewel denk ik toch een minderheid. Misschien dat dat bij mensen thuis wel gebruikelijker is, maar niet in de openbare wc’s, campings, hotels en konbini’s etc waar wij meest gebruik van gemaakt hebben.

De simpelste hurk-wc was niet meer dan een stukje porselein boven een gat in de grond, de meest uitgebreide wc had niet alleen de mogelijkheid om je billen op de drie gebruikelijke manieren te wassen, maar dat ook nog pulserend te doen voor een extra schoon resultaat.

Mogelijke opties

Wat we zoal aan functies zijn tegengekomen bij de Japanse wc’s:

  •  verwarmde wc-bril (met of zonder uit/aan of temperatuurknop)
  • geluidjes om je eigen wc-geluiden te verhullen, meestal ‘flushing sounds’ (met of zonder uit/aan of volume knop)
  • billen-was functies, 1 of 2 standen achter en bidet, met of zonder mogelijkheid de kracht van de straal in te stellen, of zelfs de positie van de straal te bepalen, of de straal te laten pulseren
  • anti-stank functie
  • de stop-knop (heel belangrijk) om de waterstraal te stoppen
  • een föhn om je billen droog te blazen (dat werkt niet echt)
  • uiteraard spoelknoppen, evt kleine en grote spoeling. Dit wil nog wel eens de lastigste knop zijn om te vinden! Veelal is die juist niet high-tech en zit deze dus niet bij alle andere knoppen, maar gewoon aan de spoelbak.

Niet heel hi-tech, maar wel de moeite van het noemen waard: wat je ook tegen kunt komen is een zacht bontje om de wc-bril. Dat lijkt mij dan weer niet zo hygiënisch… maar misschien gaat dat dan dagelijks in de was.

Uitleg

Op veel wc’s hangt een briefje / bordje met uitleg. Niet alleen uitleg over de verschillende functies, maar ook uitleg dat je niet op de zit-wc moet hurken, of juist dat je niet op de hurk-wc moet gaan zitten. Blijkbaar zijn er dus heel veel mensen die met name hurktoiletten kennen, die uitleg nodig hebben hoe je om moet gaan met een porseleinen troon. En anderen die niet meer gewend zijn aan de hurktoiletten en dus daar verbaasd naar staan te kijken.

Het kleinste grijswater-circuit

Wat ik briljant vond: regelmatig was het fonteintje om je handen te wassen boven de stortbak. Dus: je spoelt door en automatisch begint het fonteintje te lopen. Je kunt je handen wassen en gelijk wordt hiermee de spoelbak opnieuw gevuld. Zo’n simpel waterbesparend idee. Enig nadeel is dat de wc-pot een beetje in de weg staat, maar toch.

Slippers

Je weet ongetwijfeld dat je regelmatig in huizen, hotels, restaurants etc verwacht wordt om je schoenen uit te doen en slippers aan te doen. Af en toe gaat dit nog iets verder, dan staan er bij de wc nog weer andere slippers. Oftewel daar dien je dan je huisslippers om te wisselen voor wc-slippers.

Overige nabeschouwingen Japan 2017:

Nabeschouwingen Japan 2017: Fietsen in Japan - Japanners op de fiets Japanners fietsen best veel. We zijn in meer landen geweest met veel fietsers en vaak is dan de fiets het voertuig voor arme mensen. Zodra ze iets meer geld hebben kopen ze een motor of een auto. Wij worden dan verbaasd aangekeken, want wat doen die toeristen nou op een fiets? Lees verder ➔
Nabeschouwingen Japan 2017: kamperen in Japan - Wat had ik verwacht? Moet de tent mee? Kun je kamperen in Japan? Ja, we wisten van te voren dat er aardig wat campings zijn in Japan en we wisten dat er zelfs gratis campings zijn. Maar je hebt toch een bepaald beeld bij Japan en op de één of andere manier vond ik campings Lees verder ➔
Nabeschouwingen Japan 2017: langs de weg - Wat je zoal tegenkomt in Japan Hier wat foto’s van wat we langs de weg tegenkwamen aan wegwerkzaamheden, automaten, putdeksels en diverse bordjes… Kawaii wegwerkzaamheden Er werd nogal veel aan de weg gewerkt. En dan moet je toch de weg afzetten. Dat kun je natuurlijk met pylonnen doen. Maar waarom zou je als je er Lees verder ➔
Nabeschouwingen Japan 2017: Bruggen en tunnels - Over en onder Een weg is een weg… denk je dan. Maar een weg kan over een andere weg, over een rivier, een meer of zelfs een stukje zee, over een dal, onder een berg  of onder de zee door… In Japan lijken ze er haast een sport van te maken: bruggen en tunnels. Deze Lees verder ➔

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.