Wat had ik verwacht?

Moet de tent mee? Kun je kamperen in Japan? Ja, we wisten van te voren dat er aardig wat campings zijn in Japan en we wisten dat er zelfs gratis campings zijn. Maar je hebt toch een bepaald beeld bij Japan en op de één of andere manier vond ik campings daar niet echt binnen passen. Nou waren er wel meer dingen in Japan die anders zijn dan het beeld dat je van te voren hebt.

Wat me opviel: er waren ook Japanners de we spraken die erg verbaasd waren toen we zeiden dat er vrij veel (gratis) campings in Japan zijn. Anderen meldden juist dat Japanners dol zijn op kamperen. Kortom ook daar verwarring!

Maar wat had ik dan verwacht van de campings wetende dat ze er zijn? En wat was er anders dan verwacht?

Bewegwijzering

Ik weet dat er weinig landen zijn waar alles zo uitgebreid bewegwijzerd is als in Nederland. Maar ik had ergens wel een hoge verwachting van de organisatorische kwaliteiten van Japanners. Maar nee. Zeer zelden hebben we een bordje gezien met ‘camping die kant op’. Misschien waren ze er wel, maar dan alleen in het Japans, zonder handig tent-icoon o.i.d. Ik herinner me slechts één camping waar een groot bord met pijl boven de weg hing. Om vervolgens een dichte camping te vinden (en de enige waar dan ook het water in de wc’s was afgesloten…).

Zonder de combinatie van onze Touring Mapples, de Maps.me app en/of Google maps hadden we denk ik 99% van de campings niet gevonden. En zelfs met hebben we er een aantal niet of heel moeilijk kunnen vinden.

Overigens liet ook op andere punten de bewegwijzering te wensen over. Voor bezienswaardigheden kwamen we regelmatig wel bordjes tegen met die kant op. Om dan vervolgens een heel eind voordat je er werkelijk bent op te houden: zoek het laatste ingewikkelde stukje maar lekker zelf uit…

Gratis campings

Het verbaasde me echt hoeveel gratis campings er zijn in Japan. Kamperen in Japan is een ideale manier om je reiskosten laag te houden. Japan is geen goedkoop land (hoewel een stuk goedkoper dan ik vreesde) en met name hotels zijn vaak heel duur. Regelmatig is het niet duidelijk of het nou echt een gratis camping is, of een plek waar je een dagje door kunt brengen, barbecueën en picknicken. Maar als er een wc en water is ben ik al heel tevreden.

De gratis campings hebben meestal hurktoiletten, soms wel met doorspoel-mogelijkheid, maar soms ook alleen een gat in de grond. Wel een netter gat in de grond dan we op sommige andere reizen tegenkwamen. Altijd afgewerkt met een stuk porselein en vrijwel altijd met wc-papier. En ook plezierig: zonder kakkerlakken. Een douche hoef je niet op te rekenen, maar stromend water (drinkbaar!) is er wel eigenlijk altijd.

Het is af het toe een gevecht om je haringen de grond in te krijgen, we hebben enkele haringen verbogen en zelfs eentje gebroken. Maar ik heb me wel iedere keer verbaasd over de vlakke kampeerplekjes! Ik kan me geen nacht herinneren waar ik in een kuil lag of op een hobbel.

Niet-gratis campings

Wij reserveren zelden van te voren, en voor campings zelfs vrijwel nooit. Nou was dat gelukkig ook niet nodig (misschien wel tijdens de Golden Week, dat weet ik niet). Heel vaak waren we de enige kampeerders.

Maar ik verwacht bij een camping toch wel iets aan informatie. Ook hier zou het kunnen zijn dat we meer info gevonden zouden hebben als we Japans konden lezen. Maar een simpel bordje met info of de camping open is, en wanneer er iemand is om aan te betalen zou handig zijn geweest.

Als er al iets aan informatie was, dan was het een telefoonnummer. Waar wij niks aan hadden, want als buitenlanders mag je geen Japanse telefoonkaart kopen, alleen een data-kaart. Een website of e-mailadres zou dus handiger geweest zijn.

Maar goed, hierdoor werden we ook heel makkelijk. Is er niemand in bij de receptie? En in de wc stroomt gewoon water? Of er is een openbaar toilet net buiten de camping? Dan zetten we de tent toch gewoon op? We zien wel of er iemand komt aan ie we kunnen betalen, en anders hebben we weer lekker gratis gekampeerd. Zo waren dit jaar zelfs een hoop niet-gratis campings toch gratis.

De kosten van de campings varieerden van gratis tot zo’n 25 euro. Dat laatste was wel even schrikken na zoveel gratis of hele goedkope campings. Vooral omdat er op die duurste camping zelfs geen douche was!

Semi-wild kamperen

Ik zal heel eerlijk zijn: ik ben geen wild-kampeer-held. Ik vind het heerlijk om in ’the middle of nowhere’ te zijn, maar ik heb toch graag een wc en een mogelijkheid om me te wassen na een dag fietsen. Het liefst een warme douche, maar ik red me ook met een washandje en een koude kraan wel. Dat maakt van Japan dus het ideale kampeerland. Er zijn zo ontzettend veel publieke wc’s, vaak met een invalidentoilet waar je even privé jezelf kan wassen. En bijna altijd vind je onder de wastafels stroom om je telefoon / powerbank / camera-accu’s etc op te laten.

Wildkamperen is geloof ik niet zozeer officieel toegestaan, maar wordt wel vrij breed gedoogd. We zijn niet al te brutaal geweest, soms wel eerst geïnformeerd of het toegestaan is en uiteraard niet de tent opgezet als er uitdrukkelijk vermeld stond dat het daar niet mocht.

Tent mee en kamperen in Japan?

Mijn advies: Ja! Zeker doen. Het bespaart je een heleboel geld, dat je dan weer uit kunt geven aan al dat lekkere eten. Je moet absoluut niet rekenen op luxe campings met uitgebreide voorzieningen en entertainment (wat ons betreft: gelukkig maar). Maar houd je zoals wij juist van eenvoudige campings zonder toeters en bellen met veel natuur en prachtige uitzichten, dan vind je in Japan wel wat je zoekt! Tenminste áls je ze kunt vinden…

Foto’s


Overige nabeschouwingen Japan 2017:

Nabeschouwingen Japan 2017: Fietsen in Japan - Japanners op de fiets Japanners fietsen best veel. We zijn in meer landen geweest met veel fietsers en vaak is dan de fiets het voertuig voor arme mensen. Zodra ze iets meer geld hebben kopen ze een motor of een auto. Wij worden dan verbaasd aangekeken, want wat doen die toeristen nou op een fiets? Lees verder ➔
Nabeschouwingen Japan 2017: langs de weg - Wat je zoal tegenkomt in Japan Hier wat foto’s van wat we langs de weg tegenkwamen aan wegwerkzaamheden, automaten, putdeksels en diverse bordjes… Kawaii wegwerkzaamheden Er werd nogal veel aan de weg gewerkt. En dan moet je toch de weg afzetten. Dat kun je natuurlijk met pylonnen doen. Maar waarom zou je als je er Lees verder ➔
Nabeschouwingen Japan 2017: Bruggen en tunnels - Over en onder Een weg is een weg… denk je dan. Maar een weg kan over een andere weg, over een rivier, een meer of zelfs een stukje zee, over een dal, onder een berg  of onder de zee door… In Japan lijken ze er haast een sport van te maken: bruggen en tunnels. Deze Lees verder ➔
een voorbeeld van Japanse wc's Nabeschouwingen Japan 2017: Japanse wc’s - Een kennismaking met Japanse wc’s Je ontkomt er niet aan: als je je aan het inlezen bent over een reis Japan kom je verhalen tegen over de Japanse wc’s. Ik was dus gelukkig niet helemaal onvoorbereid toen we bekaf aankwamen op het vliegveld van Fukuoka. Het was vroeg, ik had vrijwel niet geslapen en we Lees verder ➔

3 reacties

  • Wat geweldig! Staat ook op onze verlanglijst, kamperen in Japan. Jullie hebben eigen fietsen meegenomen zie ik? Is Japan ook echt een fietsland?

    • Hallo Babette,
      Wat mij betreft wel ja! Japanners fietsen zelf ook best veel, in de steden is de ‘mama-fiets’ echt in opkomst, alhoewel vooral bij mensen die niet echt kunnen fietsen. Buiten de steden kom je regelmatig racefietsers, mountainbikers en af en toe een ligfiets tegen. Dat zijn de echt fanatieke fietsers, verschillende daarvan hebben Japan meerdere keren rond gefietst.
      Meer over fietsen in Japan kun je in dit bericht lezen:
      http://www.jut-en-jul-op-reis.nl/fietsen-in-japan/

  • Ook wij hebben al twee keer door Japan gefietst en het is geweldig. Vriendelijke mensen , heel lekker eten. Tent mee en kamperen op gratis campings of in een park . Altijd schone wc,s in de buurt. Bij slecht weer en in grote steden , via booking.com hotels geboekt en die waren zeker niet duur. In Beppu met eigen onsen en een super ontbijt . Eerste rondje was van Osaka , over Shikoku , Hiroshima , Kyoto Nara terug naar Osaka . Daar hadden we de fietsedozen bij het hotel achter gelaten.
    Tweede rondje was over Kyushu , Fukuoka rondje rechts om. Kagoshima en Nagasaki . Dan opeens sta je voor de Dom in Utrecht en bij de toren van Hoorn . Terug in Fukuoka waar d dozen nog bij het hotel stonden na drie weken.
    Dus fietsen en tent mee naar Japan , zeker doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.